Privreda
49

Brazil: Aviokompanije zbog SP-a dižu cijene za 500 posto

SRNA
Brazilske aviokompanije spremaju se da dignu cijene prevoza u vrijeme Svjetskog prvenestva u fudbalu za nekoliko puta, što bi moglo da ostavi kod kuće mnoge navijače koji su namjeravali da putuju u tu zemlju.

Avionska karta od Sao Paula do Belo Horizontea sada košta 104 eura, a isti taj let sredinom narednog juna koštat će 570 eura, jer se tada u Belo Horizonteu igraju utakmice Svjetskog prvenstva. Cijene će, dakle, porasti za više od 500 posto!?

Aviokompanije računaju da je Brazil velika zemlja, te da navijači neće žaliti novca da odu na utakmice u različitim gradovima. Očekuje se da će iz inozemstva stići oko 600.000 navijača, a u samom Brazilu će ih biti još oko tri miliona.

Vlasti se plaše da će Brazil dobiti imidž "skupe destinacije“. Već najavljuju poseban odbor koji bi trebalo o tome da razgovara sa brazilskim aviokompanijama, udruženjima ugostitelja i drugim.

Prije nekoliko mjesci u Brazilu su organizovani protesti zbog trošenja novca na skupe manifestacije dok mnogi ljudi jedva preživljavaju.

Navijači će morati "debelo" da plate i za smještaj. U jednom hotelu s tri zvjezdice u gradu Porto Alegreu trenutna cijena noćenja je 64 eura, a kada se 15. juna odigra prva utakmica iznosit će 359 eura!

Agencija Mach iz Švicarske prodaje između 40 i 50 posto smještajnih kapaciteta u gradovima u kojima se igraju utakmice, i to u paketu sa ulaznicama. Ostatak nude turističke agencije i sami ponuđači putem interneta.

Brazilska vlada već najavljuje da će pokrenuti istragu protiv agencije zbog sumnji u vezi sa "kartelizacijom" i fiksiranjem cijena.

Mnogi zbog svega smatraju da je Svjetsko prvenstvo u fudbalu izgubilo svoje značenje kao društveno okupljanje i pretvorilo se u događaj za odabrane i bogate, a ne za široke mase.