Privreda
6

Bradvica: Na potezu je Federalna vlada

FENA
"Nakon odluke Nadzornog odbora Aluminija o gašenju proizvodnje u tom kombinatu na potezu je Vlada FBiH i njena odluka što će dalje biti s najvećim izvoznikom u BiH", izjavio je direktor Aluminija Ivo Bradvica nakon sastanka s potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Brankom Radulovićem.

Po odluci Nadzornog odbora, Aluminij počinje s gašenjem svojih postrojenja od 17. juna ove godine, a za gašenje svih postrojenja potrebno je 120 dana što će koštati 12.800.000 dolara.

"Mi smo u posljednje dvije godine non-stop pružali prijedloge Vladi FBiH, međutim, ni na jedan od tih prijedloga niko se nije oglasio. Posljednji kontakt ja sam s federalnim premijerom imao prije dva mjeseca nakon čega sam tražio da se održi bilo kakav sastanak ili telefonski razgovor u čemu nisam uspio", kazao je Bradvica, istaknuvši kako je vlast u Republici Hrvatskoj pokazala veliko zanimanje za problem Aluminija te da su se predstavnici Aluminija sastali i sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Što se tiče cijena struje, u Evropi se tačno zna kolika je cijena električne energije (npr. u Njemačkoj on iznosi 37 eura po megavat satu na Islandu 23 eura itd.) u svim državama trenutno cijena iznosi ispod 40 eura po megavat satu, a mi je danas plaćamo 54,5 eura po megavat satu Elektroprivredi HZ HB. Do 30. aprila plaćali smo je 57 eura, a u prvom i drugom mjesecu ove godine čak 65 eura, po megavat satu, dok je Elektroprivreda viškove struje izvozila po 40 eura po megavat satu, izjavio je Bradvica.

Inače, cijene struje kod svih elektroprivreda u BiH za Aluminij bi bila ista, dok bi uvoz struje iz Evrope bio znatno jeftiniji, ali bi njen dovod do Mostara povećao troškove što bi na kraju došlo na isto pa je Aluminij prisiljen kupovati struju kod domaćih preduzeća.

Po Radulovićevom mišljenju, nema realne i buduće ekonomije cijelog regiona ukoliko nema bazične industrije i konkurentne aluminijske industrije.

"Stanje u aluminijskoj industriji nije najbolje samo zbog dva faktora, a to su svjetski mešetari i trgovci i nestručna i nenormalna vlast", kazao je Radulović, naglasivši kako je mostarski Aluminij za Crnu Goru svijetli primjer kako treba biti konkurentan i kako treba ulagati u modernizaciju.

On je najavio i skorašnje osnivanje regionalnog udruženja za proizvodnji i preradu aluminija.

Što se tiče stanja aluminijske proizvodnje Crne Gore, Radulović je još jednom ponovio kako je, zahvaljujući vlasti i svjetskim mešetarima, aluminijska industrija u Crnoj Gori došla još u gore stanje nego što je to u Aluminiju Mostar koji je moderniziran.

Crna Gora mora da spasi aluminijsku industriju i mi smo taj problem digli na najvišu stručni i politički nivo o čemu će odlučivati Skupština Crne Gore. Uglavnom, i BIH i Crna Gora moraju biti normalne države s normalnom vlašću, naglasio je Radulović, koji je najavio i skorašnje osnivanje regionalnog udruženja za proizvodnji i preradu aluminija.