Privreda
0

Bosnalijek: Spriječen nezakonit rad i odlučivanje Skupštine dioničara

FENA
Bosnalijek
Bosnalijek
Vršilac dužnosti direktora Bosnalijeka d.d. (Društvo) Šefik Handžić donio je Odluku o zabrani ulaska u Kompaniju svim licima prijavljenim za učešće u radu i odlučivanju Skupštine dioničara Društva, koju je sazvao Haden SA iz Luksemburga, zbog neispunjenosti uslova propisanih relevantnim propisima za zakonit rad i odlučivanje Skupštine dioničara.

U postupku sazivanja Skupštine dioničara Društva, Haden SA i njegovi punomoćnici učinili su brojne nezakonitosti i donijeli nezakonite akte u svrhu sazivanja, održavanja i odlučivanja Skupštine dioničara Društva, kojima su grubo prekršene brojne odredbe Zakona o privrednim društvima, kao i odredbe Statuta Društva te odredbe Pravilnika o upravljanju dioničkim društvima, saopćeno je u subotu iz Bosnalijeka.

Navodi se, primjera radi, da Haden SA nije dostavio bilo koji akt iz kojeg je vidljivo da je predmetnu Skupštinu zaista sazvao Haden SA. Potom, u prijedlogu odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora Društva nisu navedeni razlozi za razrješenje na način propisan Zakonom o privrednim društvima i Statutom Društva.

"Haden SA je u obavještenju o sazivanju Skupštine naveo da se prijedlozi kandidata za članove Nadzornog odbora dostavljaju Odboru za glasanje što je još jedan u nizu prekršaja Zakona o privrednim Društvima", stoji u saopćenju Bosnalijeka.

Ističe se da Haden SA uopšte nije uvrstio kandidate malih dioničara na listu kandidata za Nadzorni odbor Društva, bez obzira što je taj prijedlog dostavljen blagovremeno i u zakonom ostavljenom roku.

"Zbog naprijed navedenog Bosnalijek d.d. je prinuđen poduzeti ovu mjeru kako bi spriječio nezakonit rad i odlučivanje sazvane Skupštine dioničara Društva, a što bi imalo dalekosežne negativne posljedice po ovo Društvo", kaže se na kraju saopćenja Bosnalijeka.