Privreda
187

Bosnalijek ostvario rekordnu dobit u poslovanju

Klix.ba
Najveća bh. zdravstvena kompanija Bosnalijek d.d. ostvarila je u 2014. godini ukupan prihod od prodaje u rekordnom iznosu od 120 miliona KM, što predstavlja rast od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema preliminarnim rezultatima, neto dobit u 2014. godini dostigla je 10 miliona KM, uz povrat na kapital od sedam posto.

Kako je saopćeno iz te kompanije Bosnalijek je ne samo odgovorno revitalizirao i stabilizirao svoje poslovanje, nego je i uspješno realizovao plan poslovanja za prethodnu godinu, ostvarivši najbolji rezultat u historiji kompanije.

“Posebno raduje podatak da je u strukturi prodaje zaustavljen negativan trend na domaćem tržištu, te je prvi put nakon sedam godina ostvaren rast prodaje u BiH, koja čini 34 posto ukupne prodaje. Ovim rezultatom, Bosnalijek je potvrdio lidersku poziciju u BiH, kao istinski domaći proizvođač koji zapošljava više od 700 radnika", navode iz Bosnalijeka.

Bosnalijek u 2014. godini ostvario je izvoz proizvoda u iznosu većem od 78 miliona KM, a najznačajnije izvozno tržište je Ruska Federacija.

Bosnalijek danas uspješno posluje na 13 tržišta, uz značajne planove za otvaranje novih. O potpunoj revitalizaciji poslovanja svjedoči i proširenje portfolija novim proizvodima velikog potencijala u 2014. godini, koji su rezultat vlastitih razvojnih kapaciteta.

Preliminarni podaci dalje ukazuju da je ostvaren napredak po svim finansijskim parametrima, aktiva je rasla za tri posto i dostigla 208 miliona KM, ukupan dug prema finansijskim institucijama je smanjen za 22 posto, odnosno 10 miliona KM, dok je EBITDA dvostruko veća u odnosu na 2013. godinu i dostigla je 20 miliona KM.

Pored prodajnih rezultata, dodatna racionalizacija troškova i unaprjeđenje procesa proizvodnje, također su doprinijeli ostvarenom rezultatu, navode u saopćenju iz Bosnalijeka.