Privreda
0

Borovac razgovarala s turskim privrednicima o unapređenju saradnje

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac upriličila je danas prijem za višečlanu delegaciju privrednika iz Općine Alacati koja pripada turskom gradu Izmiru, a koju je predvodio Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Republici Turskoj.

Prijemu su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Emin Švrakić i gradski vijećnici Idriz Hodžić i Jasmin Vedran Mehičević.

Gradonačelnica je istakla zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s turskim gradovima, te potcrtala da nedavno potpisivanje Sporazuma s Konyom o saradnji predstavlja potvrdu dugogodišnjeg prijateljstva i opredjeljenje za intenziviranje privrednih, kulturnih i drugih odnosa u obostranom interesu građana dviju zemalja.

Ona je naglasila da su u ovom trenutku za razvoj našeg grada i zemlje od osobite važnosti strane investicije te je pozvala turske privrednike da ulažu u bh. privredu radi unapređenja privredno-ekonomskih veza.

Gradonačelnica je istakla projekt obnove Trebevićke žičare, mogućnost izgradnje stambeno-poslovnih i trgovinskih objekata, kao i ulaganje u bh. firme radi jačanja njihove proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Baysak je istakao da se zajedničkim snagama i otvorenom saradnjom može puno toga postići. Već je ostvarena saradnja između univerziteta, folklornih društava, a kad je riječ o privrednoj, Bajsak je informirao zvaničnike Grada da je firma Demir Export, inače članica evropskog Kočholdinga koja djeluje u rudarstvu, iskazala interes za investiranje u BiH.

Načelnik Općine Izmir-Alacati Muhittin Dalgic predstavio je potencijale ove općine, posebno turističke i trgovinske.

On je istakao da je više od polovine stanovnika ove općine koji potječu s ovih prostora emocionalno vezano za BiH i spremno da ulaže u njen razvoj, saopćeno je iz Gradskog ureda za informiranje.