Privreda
47

Blizu stotinu kompanija se predstavlja na sajmu energetike u Tuzli

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Međunarodni sajam energetike "Energa 2013" danas je svečano otvoren u KSC Mejdan u Tuzli.

"Energetski potencijal je velika šansa za Federaciju BiH te su ovakvi susreti od velikog značaja za promociju energetskog sektora u našoj državi. Siguran sam da će sajam omogućiti razmjenu ideja i bolje razumijevanje između poslovnih partnera te doprinijeti realizaciji i rješenju projekata“, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić na ceremoniji svečanog otvaranja.

Međunarodni sajam "Energa 2013" trajat će do 7. juna, a odvija se pod sloganom Thinking the future - Misliti na budućnost. Sajam je jedinstven i po svom programu i po nomenklaturi izlaganja, a tokom sajma domaće i inozemne institucije iz oblasti energetike će prezentovati raznovrsna istraživačka i proizvodna dostignuća, kao i mogućnosti različitih oblika poslovne saradnje.

"Na sajmu se predstavlja blizu stotinu firmi iz desetak zemalja iz različitih energetskih sektora: energetike općenito, rudarstva i prateće industrije, proizvođača električne energije iz fosilnih i obnovljivih energetskih izvora, do proizvođača savremenih, energetski efikasnih materijala", rekao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Erdal Trhulj, podsjetio je prisutne na prvi održani sajam energetike na kojem je zaživjela ideja da se Tuzli vrati epitet industrijskog centra, odnosno ono što Tuzla jeste i ono što je uvijek i bila.

"Danas, na trećem po redu sajmu energetike vidimo da su organizatori uspjeli u tome, što se vidi po broju učesnika, kvalitetu sajma te broju zemalja iz kojih izlagači dolaze. Ovaj sajam postaje sajam regionalnog karaktera i u narednim godinama očekujemo da će biti sve veći i bolji“, optimističan je ministar Trhulj.

Raznovrsnost kvalitetne ponude specijaliziranog predstavljanja na sajmu Energa pružit će idealnu priliku i mogućnost da se na jednom mjestu susretnu zainteresirani privrednici iz različitih regija te da će u direktnom kontaktu moći ispitati uspostavljanje međusobne saradnje.

Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma izrazio je zahvalnost svima onima, prije svega Vladi Tuzlanskog kantona i Općini Tuzla, koji su na različite načine učestvovali u koncipiranju i realizaciji fizionomije sajma i konferencije Energa.