Privreda
28

Bimal u 2014. godini planira rast prihoda

FENA
Bimal d.d. Brčko je jedini proizvođač jestivog ulja u Bosni i Hercegovini i spada u jednu od najsavremenijih fabrika ulja u regionu jugoistočne EVrope, a od privatizacije u 2002. godini do danas u razvoj poslovanja je direktno uloženo više od 30 miliona eura.

Svaka nova poslovna godina je godina novih izazova za Bimal, jer, kako je rečeno Feni u Upravi kompanije, kvalit Bimalovih proizvoda nema kompromis.

U 2014. godini planiraju daljnji plasman svojih proizvoda na tržište regije, zapadne Evrope, ali i Turske, odnosno Bliskog istoka i Saudijske Arabije. Certificiranje u skladu s Dunav Soja standardom Bimalu daje mogućnost razvoja plasmana proteinskih sačmi na tržište regije i EU.

"U planu poslovanja i u 2014. planiran je rast prihoda i cijeli Bimalov tim će raditi na ostvarenju tog plana", istaknuto je.

Povoljan položaj fabrike Bimal, na tromeđi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, kao i neposredna veza s autoputem, željeznicom i međunarodnom lukom na Savi pružaju kompaniji odlične logističke mogućnosti.

Osim Bosne i Hercegovine, tržišta na kojima Bimal trenutno posluje i trguje su tržišta Hrvatske, Slovenije i Austrije, putem kojih se također snabdijevaju i odabrani industrijski kupci s posebno visokim standardima kvaliteta iz Njemačke, Danske, Holandije i šire.

Bimal svoje gotove proizvode, jestiva ulja iz sjemena suncokreta, soje i uljane repice, plasira, prije svega, na tržišta Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije i to putem distribucijskih firmi AGRAGOLD. Na tržištima zapadnog Balkana Bimal posluje još u Makedoniji, Albaniji, Srbiji i na Kosovu.

"Posljednjih godina sve više pažnje se posvećuje novim tržištima zemalja Bliskog istoka te poslovanje na tim tržištima vršimo putem kompanije STUDEN Middle East DMCC sa sjedištem u Dubaiju", rečeno je Feni.

Bimal stremi i najvišim standardima proizvodnje da bi se od samog početka izbjegle greške u svim proizvodnim fazama. U tom smislu, Bimal je uspostavio i dokumentovao svoj sistem kvaliteta u skladu sa serijom standarda ISO 9001:2008 i HACCP, International Food Standard, Kosher, Halal, ISCC i Dunav soja. Bimal je i prva kompanija u regiji koja je implemenirala Dunav soja standard pod kojim na tržište plasira polugotove i gotove proizvode isključivo od non-GMO soje.

U prilog sposobnosti Bimala da razvije proizvod visoke kvalitete idu i mnoge nagrade koje su dobijene na međunarodnim sajmovima prehrambene industrije.

Bimal proizvodi i plasira visokokvalitetne gotove proizvode jestivih ulja iz sjemena suncokreta, visokooleinskog suncokreta, soje i uljane repice pod vlastitim brendovima "bimal", "solia", "bimal fino", "agragold" i "sani", kao i pod privatnim markama maloprodajnih trgovačkih lanaca.

Također, u svom asortimanu gotovih proizvoda Bimal na tržište plasira ekstra djevičansko maslinovo ulje pod brendom "bimal", kao i kvalitetnu mješavinu ekstra djevičanskog i domaćeg maslinovog ulja pod brendom "sani".

Bimal se, međutim, bavi i proizvodnjom stočne hrane u vidu proteinske sačme i sirovih ulja iz sjemena suncokreta, soje i uljane repice. Sačma predstavlja vrijedan izvor proteina i sirovih vlakana potrebnih za pravilan uzgoj životinja. Od uvođenja Dunav soja standarda Bimal na tržište plasira i "dunav soja sačmu".

Kompanija Bimal osnovana je 1956. godine, ima 220 uposlenika i godišnje proizvede oko 60.000 tona proizvoda, a prihodi u 2013. godini su oko 160 miliona KM. Također u 2013. Bimal je više od 60 posto svoje proizvodnje izvezao.