Privreda
425

BiH u ovoj godini izvezla piva u vrijednosti 504.000 KM, a uvezla 63,3 miliona KM

FENA
U prvom polugodištu tekuće godine ostvaren je izvoz piva u ukupnoj vrijednosti 504.000 KM što je manje za 224.000 KM u odnosu na isti period prethodne godine izjavila je u razgovoru za Fenu stručna saradnica za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Alisa Šišić povodom Svjetskog dana piva koji se obilježava 5. augusta.

Najviše je izvezeno piva u ambalaži, više od 10 litara i to na tržište Srbije. Najznačajnija izvozna tržišta su Hrvatska, Slovenija i Austrija.

"U analiziranom periodu ostvaren je uvoz piva u ukupnoj vrijednosti od 63,3 miliona KM, što pokazuje da je uvoz smanjen za dva miliona KM u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine", kazala je Šišić.

Bosna i Hercegovina najviše uvozi pivo u bocama i to u ukupnoj vrijednosti od 49,5 miliona KM prvenstveno iz Hrvatske i Srbije.

Iako je ovaj pokazatelj smanjenja uvoza poželjan, Šišić navodi da je neprimjetan u smanjenju vanjskotrgovinskog deficita jer je i dalje izvoz gotovo zanemariv u odnosu na uvoz.

Najveća uvozna tržišta su Hrvatska, Srbija, Slovenija i Crna Gora.

Prekomjerni uvoz piva veoma negativno utiče na domaću pivarsku proizvodnju.

Trenutno u BiH, podsjeća Šišić, posluju samo četiri pivare i to Sarajevska pivara, Banjalučka pivara, Bihaćka pivovara i Pivara Tuzla, dok je Pivovara Grude nakon 14 godina njenog rada i održavanja na tržištu, prestala s proizvodnjom 2012. godine.

"To je značilo i prestanak radnog odnosa za 40-ak zaposlenika, smanjenje obima proizvodnje i ekonomske održivosti njihovih dobavljača sirovina i repromaterijala koji su najvećim dijelom iz BiH", istakla je Šišić.

Zbog veoma nepovoljanog položaja bh. proizvođača piva, ona tvrdi da ne bi trebali biti opterećeni akcizama radi njihove konkurentnosti na domaćem tržištu.

Vanjskotrgovinski pokazatelji ukazuju na neravnopravan položaj domaćih proizvođača piva u odnosu na uvoznike.

"Uočen je kontinuirani pad izvoza piva. Blago povećanje je zabilježeno u periodu 2014./2013. godina, a najznačajniji pad izvoza je zabilježen u periodu 2013./2012. godine i to više od 50 posto", navela je Šišić u razgovoru za Fenu.

Na Svjetski dan piva, podsjećanje da je za ukupan industrijski razvoj Bosne i Hercegovine bio veoma značajan događaj - otvaranje prve pivare u državi.

To je bilo 24. maja 1864. godine kada je prvu pivaru u Sarajevu otvorio bogati austrijski industrijalac i trgovac Josef Feldbauer, židov iz Stare Gradiške.

Početkom rada tog prvog industrijskog pogona u Sarajevu, zajedno s podizanjem čaršije, otpočinje novo poglavlje u razvoju grada i njegova izgleda.

U kompleksu Sarajevske pivare danas se nalazi jedini muzej pivarstva u BiH, koji će građani moći besplatno posjetiti od 10 do 18 sati.