Privreda
7

BH Telecom obilježio Dan kompanije

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Obilježavanje Dana BH Telecoma danas u Sarajevu započelo je odavanjem počasti rudarima koji su nastradali u jami Raspotočje RMU Zenica.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović je kazao da je 5. septembar izuzetno značajan za ovu kompaniju i cijelu BiH. Podsjetio je da su početkom septembra 1993. godine, u najtežim ratnim uslovima stručnjaci tadašnjeg PTT-a BiH uspjeli montirati i pustiti u rad međunarodnu satelitsku vezu Bosna i Hercegovina - Švicarska (Sarajevo - Bern), uz korištenje međunarodnog koda 387.

Izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma Hamdo Katica izrazio je žaljenje zbog koincidencije što se Dan BH Telecoma poklopio u vrijeme velike rudarske nesreće, te izrazio sućut porodicama svih rudara.

"Mi u BH Telecomu ćemo pokušati da na jedan skroman način obilježimo Dan kompanije, kada je prvi put ostvaren kod 387, odnosno kada je prvi put od početka agresije na BiH ostvarena međunarodna telefonska veza putem tog koda", kazao je Katica.

Po njegovim riječima, BH Telecom želi da prije svega pretplatnicima, ali i ostalim građanima BiH, donese najveći kvalitet i najbolje usluge po najnižim cijenama.

"Nastojimo svim snagama da poboljšamo uslove života i rada u BiH. Ovom prilikom objavit ću pružanje novog seta telekomunikacijskih usluga u svim segmentima koje BH Telecom ima, dakle u području fiksne, mobilne mreže i jedne specijalne kategorije koju smo nazvali Moj izbor, gdje će pretplatnik ukomponovati sve usluge i na taj način ostvariti popust u svom telefonskom računu. Nadamo se da će ovakav način usluga biti dobro prepoznat. Sa žaljenjem moram reći da konkurencija ne odgovara na naš izazov ili odgovara sa nedovoljno kvalitetnom uslugom po istom principu. Nadamo se da će taj novi razvoj telekomunikacionih sistema u svijetu doprijeti i do naših korisnika i na taj način stvoriti bolji ambijent za življenje i rad u BiH", izjavio je Katica.

Akif Šabić, zaposlenik BH Telecoma i jedan od sudionika u aktivnostima razbijanja telekomunikacijske blokade, prisjetio se 2. maja 1992. godine kada je zapaljena i uništena zgrada PTT-a na Obali, zbog čega je isključeno oko 45.000 telefonskih brojeva i pokidane veze između više hiljada korisnika njihovih usluga.

Podsjetio je na tadašnje napore zaposlenika, te kasnijih aktivnosti na obnovi i revitaliziranju telekomunikacijskog sistema države.

Ovom prilikom predstavljena je i monografija BH Telecoma pod nazivom “Strateško planiranje u BH Telecomu“.

"Današnje telekomunikacijsko tržište, koje je u stalnoj i sve bržoj mijeni, zahtijeva adekvatne promjene poslovnih procesa i nameće potrebu za konstantnim iznalaženjem novih proizvoda, novih tržišta i drugačijih načina poslovanja od svih učesnika na tom tržištu. Uspješnost poslovanja u najvećoj mjeri zavisi od sposobnosti poslovnih subjekata da kreiraju strategiju svog razvoja na način da stvore povjerenje u svoje proizvode, usluge i općenito poslovnu politiku preduzeća, odnosno u samo preduzeće", kazao je glavni i odgovorni urednik monografije Himzo Bajrić.

Ukoliko, kako je dodao, telekom operatori ne uspiju da osmisle uspješne strategije svoje transformacije onda im budućnost nije svijetla jer se uslovi pružanja usluga i same usluge dramatično mijenjaju.

Promjene su neophodne kako bi se pratili novi trendovi na telekom tržištu i ciljevi poslovanja.

"Prema tome, kontinuitet dobrog poslovanja ovisi koliko se kompanija može nositi s novim trendovima i uvjetima poslovanja te koliko je spremna na promjene", istakao je Bajrić.

Dodaje da je telekomunikacijsko tržište BiH postalo dio globalnog tržišta telekomunikacija, da je utjecaj svjetskih trendova sve veći i da će u narednim godinama biti još izraženiji zbog čega je potreba za restrukturiranjem i novim načinima poslovanja učesnika na ovom tržištu svakim danom sve izraženija.

BH Telecom je i ove godine, povodom Dana kompanije upriličio akciju tokom septembra u kojoj će biti moguće za 1 KM postati korisnik usluga BH Telecoma kao što su MojaTV, fiksni telefonski priključci, xDSL, TopInternet i mnogih drugih.