Privreda
41

BH Telecom ispraća još jednu uspješnu poslovnu godinu

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
BH Telecom, kako su saopćili iz menadžmenta kompanije, iza sebe ima još jednu uspješnu poslovnu godinu u kojoj su znatno unaprijedili usluge, dobili brojna priznanja i nagrade te se pokazali i ovog puta društveno odgovornima kroz sponzorisanje i pomaganje brojnih projekata.

Procjenjuje se da će, kažu u BH Telecomu, na osnovu ostvarenih rezultata za prvih 11 mjeseci i očekivanja u decembru, očekivani prihodi biti 580 miliona KM, a očekivani rashodi 466,6 miliona. Očekivana dobit je 113,4 miliona KM, saopćio je generalni direktor Nedžad Rešidbegović.

BH Telecom je tokom ove godine realizirao i investicije u iznosu od 130 miliona KM, od čega su 60 posto investicija realizirale domaće kompanije.

Ova kompanija ima ukupno 711.708 korisnika. U mobilnoj telefoniji učestvuju sa 47 posto korisnika, odnosno 412.463, internet korisnika je 181.045 i MojaTV 118.200 korisnika. Kada je u pitanju mobilna mreža, u 2014. je ukupno 236.000 postpaid korisnika, a 1.398.600 korisnika. To je ukupno 1.634.600 aktivnih korisnika, odnosno ukupno učešće na tržištu mobilne telefonije u BiH je 46,5 posto.

"Neki od značajnih projekata koje je BH Telecom realizirao tokom ove godine su: Proširenje postojeće 2G/3G radio pristupne mreže na području sjeverne i istočne BiH, proširenje i upgrade SW i funkcionalnosti IN4, nadogradnja GSM centralnog provisionog sistema, ugradnja MSS POOL, razvoj IMS, OSS/BSS, 3G bazne stanice, proširenje agregacionog i LAN servisnog dijela IP/MPLS mreže...", objasnio je Elvedin Kovač, direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma.

"BH Telecom je kontinuirano tokom 2014. godine radio na unapređenju infrastrukture i servisa kako bi krajnjim korisnicima osigurao usluge vrhunske kvalitete", kazao je Hamdo Katica, izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma.

Zbog takvih aktivnosti kompanije je osigurano da je signalom 2G mreže pokriveno 99,4 posto urbanog područja i 997,7 posto teritorije BiH, da je signalom 3G mreže pokriveno 95 posto urbanog područja i 71 posto teritorije BiH te da se na 65 posto mreže koristi dual carrier od 42 Mbps. Između ostalog, uspješno je implementirana i primjena IP verzije šest u mreži BH Telecoma.

Za potrebe segmenata uprave, BH Telecom je osigurao komunikacijsko povezivanje općinskih MUP-ova u federaciji BiH u jedinstvenu zatvorsku mrežu. Primijenjeno je tehnološko rješenje u kojem krajnji korisnici nisu više zavisni od instalisanog kapaciteta, tačnije povećanje propusnog opsega konekcije zavisno od korisničkih potreba može se realizirati automatski.

Također, značajna pažnja je posvećena segmentu obrazovanja, ističu u ovoj kompaniji, a sa ciljem da se izvrši kompletna informatizacija ovog segmenta. Osim toga, BH Telecom je implementirao informacioni sistem razvijen za program transplantacijske medicine u FBiH. Izvršeno je komunikacijsko povezivanje domova zdravlja sa njima pripadajućim ambulantama, kako bi se omogućila dalja informatizacija zdravstva. Kada je u pitanju zdravstveni sistem, implementirani su i neki drugi projekti.

"BH Telecom dočekuje kraj 2014. godine zadovoljan postignutim, a posebno onim što smo pružili korisnicima. To se ogleda u povećanom broju korisnika skoro svih naših usluga. Ostvarili smo planove koji se odnose na broj korisnika, obim stvarnog saobraćaja te razvoja i unapređenja ponuda, čime smo potvrdili da dajemo više", kažu u BH Telecomu.

Ističu kako su i ove godine potvrdili svoju lidersku poziciju na tržištu te da je to potvrda da su korisnici prepoznali njihove napore.

Kada je riječ o plasmanu terminalnih uređaja, očekujemo dostizanje rekordnih prodajnih rezultata iz 2013. godine za mobilne telefone, dok je prodaja tablet uređaja zabilježila rast. Povećana je prodaja USB modema, što je potvrda rasta korištenja mobilnog interneta.

"Tokom 2014. godine, potvrđujući svoje opredjeljenje da je korisnik na prvom mjestu, BH Telecom je u lojalnost i zadržavanje korisnika uložio znatno više sredstava, što je rezultiralo ostvarenim i premašenim planovima broja korisnika te povećanim tržišnim učešćem", saopćili su iz menadžmenta BH Telecoma na novogodišnjoj konferenciji za medije.

Kada su u pitanju donacije, ova kompanija je donirala ukupno 1.191.800 KM u 2014. godini. Nakon katastrofalnih poplava koje su zahvatile našu zemlju u maju, BH Telecom je Federalnom fondu za pomoć nastradalim područjima donirao milion KM, a iznos od 191.000 KM su donirali različitim pravnim osobama i za različite projekte.

Osim toga, BH Telecom je u junu ove godine preselio u svoju centralnu zgradu, odnosno sjedište u ulici Franca Lehara. Dobili su brojna priznanja i nagrade kao kolektiv te su i pojedinci iz menadžmenta višestruko nagrađivani.

Katica je na pitanje novinara kazao da neće biti povećanja cijena usluga u BH Telecomu u narednoj godini.

Također, aktuelnoj Upravi BH Telecoma ističe mandat zaključno sa ovom godinom, a imenovanje nove će po svoj prilici čekati uspostavu vlasti u Federaciji i raspodjelu resora, odnosno stranačkih dogovora.