Privreda
4

Bh. kompanije i ove godine na zagrebačkom sajmu Ambienta

FENA
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) , u partnerstvu sa USAID- Sida FIRMA projektom, planira organizirati zajednički nastup bosanskohercegovačkih firmi - proizvođača namještaja na Međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 2013", koji će biti održan od 16. do 20. oktobra ove godine u Zagrebu.

"Ambienta" se održava na izložbenom prostoru Zagrebačkog velesajma. "Ambienta" je okupljaljište svih značajnih subjekata iz drvoprerađivačke industrije i industrije namještaja u Hrvatskoj i šire. Prošle godine na sajmu "Ambienta" je izlagao 341 izlagač iz 25 zemalja.

Kako ističu iz VTKBiH, bh. kompanije koje su izlagale na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu "Ambienta 2012", u prvih šest mjeseci nakon nastupa ostvarile su izvoz u vrijednosti višoj od 300.000 KM, a do kraja godine očekuju realizaciju prodaje u vrijednosti od još 510.000 KM.

Na ovogodišnjoj "Ambienti", na zajedničkom štandu BiH, od 200 kvadratnih metara, planirano je izlaganje do sedam bh. firmi, a koje zadovoljavaju određene kriterije.

Frime zainteresirane za učešće na ovom sajmu , prije svega, treba da su proizvođači namještaja od punog drveta, tapaciranog, pločastog, metalnog ili namještaja od nekonvencijalnih materijala, te da imaju iskustvo u izvoznim poslovima i da su strateški opredijeljene za izvoz.