Privreda
4

Bečarević: Sendijarevićevo tumačenje ne odražava pravo stanje u BH-Gasu

FENA
Almir Bečarević
Almir Bečarević
Bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević ističe da je žalosno da jedan direktor javne kompanije, kao što je BH-Gas, iznosi neistinite informacije iz perioda kada nije bio zaposlenik te kompanije, te da ni za deset mjeseci nije savladao tehniku rukovođenja.

Bečarević, u saopćenju, tvrdi da sve što je Sendijarević iznio u današnjem intervjuu za Agenciju Fena, predstavlja njegovo slobodno tumačenje i da ne odražava pravo stanje u kompaniji, niti za vrijeme njegovog mandata, niti sada.

On smatra da bi bilo dobro da Sendijarević objasni kako, a kada već daje informacije o bilansima BH-Gasa iz prethodnih godina, nije saopćio javnosti podatak da je, kada je Almir Bečarević preuzeo funkciju direktora BH-Gasa, kapital iznosio 16 miliona KM, a funkciju predao s iznosom kapitala 47 miliona KM, dok danas nakon tri godine od smjene iznosi 23 miliona KM.

Također, poziva ga da građanima Sarajeva objasni kako to da nije osigurao niti jednu garanciju za nabavku gasa, i kako BH-Gas duguje Gasprom Exportu milione dolara, a za vrijeme Bečarevića dug prema Gasprom Exportu nije bio niti jedan dolar.

Bečarević postavlja pitanje i kako to da on nikada nije uzeo kredit za plaćanje tekućih obaveza, a nakon njega su uzimani milioni dolara, i kako to da Sendijarević, kada govori o štetnim ugovorima, ne imenuje potpisnika tog ugovora (ugovor potpisan 1998. kada Almir Bečarević nije ni radio u BH-Gasu).

Osim toga, Bečarević traži odgovor na pitanje kako Sendijarević zna da je ugovor sa FGSZ-om (mađarski transporter) štetan, a u isto vrijeme zaključi aneks ugovora za Srbijagasom o zakupu kapaciteta na 200 mil. Sm3, a u Planu poslovanja predvidi potrošnju za 2014. od 160 mil. Sm3 i time prouzroči direktnu štetu BH-Gasu u iznosu 500.000 USD.

Zanima ga i kako Sendijarević zna da je studija gasifikacije Srednjebosanskog kantona urađena 2006., a ne zna da je tu studiju prihvatio i EBRD i Vlada FBiH, te Parlament FBiH i Predsjedništvo BiH potvrdili kao projekt gasifikacije i diversifikacije izvora snabdijevanja, a da je nakon toga taj projekt upropašten neaktivnošću i neznanjem prethodne, kao i sadašnje Uprave BH-Gasa.

Bečarević traži da bude objašnjeno kako je moguće da je od 30. novembra 2011. BH-Gas platio kamata na kredite uzete za tekuću lokvidnost i zakašnjela plaćanja u iznosu oko dva miliona KM, a da on (Bečarević) nije platio nikada niti jednu KM za kamate i zakašnjela plaćanja dobavljačima, te kako Sendijarević zna sve o kriminalu Almira Bečarevića, a ništa ne zna o izvođaču radova na gasovodu - članu Nadzornog odbora BH-Gasa Goranu Žagovcu.

Između ostalog, pita se i kako Sendijarević zna kakvi su odnosi bili sa Srbijagasom prije 10 godina, a ne zna da će na kraju godine toj firmi platiti 500.000 USD 'penala'.

"Sve dato u intervju je jadno i isključivo u funkciji lažnog prikazivanja stanja u ovoj javnoj kompaniji, kao i navod da ja radim protiv firme koja me 'hrani', a Sendijarević nikada nije našao za shodno da prikaže pravo stanje u kompaniji i kako to da je od dobiti u prvom kvartalu od tri miliona KM, istu sveo na 1,1 milion KM s 30. junom, a na kraju godine će biti u gubitku od šest miliona KM. Sramotno je da laže svoje vlasnike - Vladu FBiH, i prebacuje svu odgovornost na prethodne uprave, a istovremeno dugovanja prema dobavljačima nikad nisu bila veća. Na kraju, molim gospodina Sendijarevića da sve prijavi nadležnim organima, ali isto molim da i kriminal koji sam ja prijavio istraži kako bi ova, sad već propala firma, nastavila s nekadašnjim uspješnim radom", naveo je Bečarević.