Privreda
172

Bašić-Gaković: Umjesto da izvozimo finalni proizvod, mi izvozimo sirovinu

FENA
Narcise Bašić-Gaković (Foto: FENA)
Narcise Bašić-Gaković (Foto: FENA)
Centar za specijalističke edukacije Format predstavio je u petak u Mostaru projekt "Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta", kojeg finansira Vlada Švicarske u iznosu od 930 000 švicarskih franaka, a implementira Univerzitet primijenjenih nauka iz Berna, u saradnji s Trening centrom Fromat iz Sarajeva.

Po riječima projekt koordinatorice Centra Format Narcise Bašić-Gaković, program je namijenjen srednjoj i višoj razini menadžmenta u poduzećima iz sektora proizvodnje namještaja i prerade drveta.

Naglasila je kako nastavu izvode eksperti sa univerziteta u Bernu koji mnogo pažnje posvećuju praksi, što nama jako nedostaje.

Ocijenila je i kako su osnovni izazovi s kojima se BiH susreće u drvnoj industriji - sirovina, zastarjele mašine i ljudski potencijali. Ipak, smatra Bašić-Gaković, najveći problem u poslovanju drvne industrije u našoj zemlji predstavljaju neadekvatna zakonska rješenja, odnosno nepostojanje zakona o šumama.

"Umjesto da izvozimo finalni proizvod kao što to rade zemlje u EU, mi trenutno najviše izvozimo sirovinu", zaključila je projekt koordinatorica Centra Format.

Na današnjoj prezentaciji, koju je organizirao Centar za specijalističke edukacije Format, u saradnji s Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih poduzeća – RARS, prezentirana su i stečena iskustva na osnovnu provedene obuke prve grupe polaznika programa koja je trajala od septembra 2015. do juna 2016.

Program obuhvaća sticanje praktičnih znanja i vještina za unapređivanje poslovanja u oblastima upravljanja ljudskim resursima, finansija, proizvodnje, marketinga, logistike i sl.

Obuka će se većim dijelom provoditi u BiH, dok će se njen završni dio implementirati na Univerzitetu primijenjenih nauka u Bernu.