Privreda
131

Amer Bukvić: BiH mora hitno pristupiti veoma radikalnom zaokretu u ekonomiji

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mislim da BiH mora hitno pristupiti jednom veoma radikalnom zaokretu u ekonomiji, mora pristupiti otvaranju za protok ljudi, kapitala, roba. Mislim da moramo ući u jednu smjelu ekonomsku politiku koja može dovesti do zaokreta, kazao je uvodničar na sesiji Kruga 99 Amer Bukvić, direktor BBI Banke.

Tema današnje sesije Kruga 99 je "Uloga privatnog sektora i države u privlačenju direktnih stranih investicija u BiH", a, kako je navedeno na sesiji, razlog za ovu temu jeste taj što se pokazuju prvi znaci oporavka ekonomije u FBiH i BiH te da je ova tema vrlo važna ne samo za BiH nego i za Evropu i svjetsku ekonomiju.

"Nalazimo se u jednom veoma izazovnom, tranzicionom vremenu, gdje dolazi do velikih promjena na nivou čitavog svijeta u odnosima unutar ekonomskih tokova", kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, Sarajevo Business Forum (SBF) jeste platforma na kojoj će pokušati objediniti privatni, javni sektor i investitore izvana.

"Želimo da na jednom mjestu pokušamo napraviti mjesto gdje će se razgovarati o tome koji su to pravci, vizija za preokret; koja je to vizija za svaku industrijsku granu u BiH", pojasnio je Bukvić.

On je mišljenja da u sektorima turizma i poljoprivrede treba poduzeti urgentne mjere.

"Ne možemo govoriti o turizmu, a tražiti vize gotovo svim državljanima svijeta. Privatni sektor pravi hotele, infrastrukturu za turizam, a država zatvara i ne dozvoljava gostima da dođu do tih hotela", kazao je Bukvić.

On je naveo i primjer da državljani Emirata mogu putovati u bilo koju zemlju Šengena, ali za BiH moraju da idu na razgovore tokom kojih se ispituju zašto žele da investiraju, koje su njihove namjere...

"Ako ovaj brod bude išao u tom pravcu, to je pravac koji će nas nasukati. Zato privatni sektor mora uzeti aktivnije učešće", pojasnio je Bukvić.

Kako je kazao, počinje turistička sezona, ali BiH je još uvijek zatvorena. Bukvić je naveo primjer Albanije, koja je ukinula vize za sve one koji žele putovati u tu zemlju.

Govoreći o SBF-u, Bukvić je kazao da je spomenuti forum platforma na kojoj se pravi ambijent, pozivaju investitori da dođu u BiH.

On je dodao da, dolazeći na Forum, ljudi stiču naviku dolaska u zemlju; a svaki put dolaze u većem broju i kupuju zemlju, firme...

"Mislim da niko iz regiona u posljednjih 30 godina, na jednom mjestu nije okupio ta imena ni te finansijske institucije u isti dan, na istom mjestu kao što je uradio SBF", kazao je Bukvić, govoreći o najavljenim gotima za SBF.

Bukvić dodaje da je, između ostalog, potvrđen dolazak prvog čovjeka i kompletno rukovodstvo Katar Investment Authorityja, Katar Airlinesa.