Privreda
8

Amadeus BH u potpunosti u vlasništvu kompanije Amadeus

Klix.ba
Amadeus, vodeći tehnološki partner na polju putničke i turističke industrije, preuzeo je potpuno vlasništvo nad Amadeus BH d.o.o, Amadeus komercijalnom organizacijom koja opslužuje bosanskohercegovačko tržište.

Amadeus preuzeo 100% vlasništvo nad svojom komercijalnom organizacijom u Bosni i Hercegovini

Prije akvizicije, BH Airlines, vodeći avioprevoznik Bosne i Hercegovine, imao je 95% vlasničkog udjela u kompaniji Amadeus BH d.o.o, dok je preostalih 5% bilo u vlasništvu Amadeusa. Amadeus BH, osnovan je 2001. godine kao kompanija sa zajedničkim ulaganjem sa aviokompanijom BH Airlines.

Kao najveći investitor na polju istraživanja i razvoja u Evropi, Amadeus se obavezuje da će nastaviti graditi impresivan uspjeh na bosanskohercegovačkom tržištu, fokusirajući se na pružanje vrhunskih tehnoloških rješenja i usluga trenutnim i budućim klijentima. Amadeus će nadalje intenzivirati saradnju između kompanijskih centralnih timova i svog iskusnog lokalnog osoblja.

Amadeus zapošljava više od 400 ljudi u regiji, u svojih 19 Amadeus komercijalnih organizacija (ACO), pokrivajući 32 zemlje u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi. Od ovih 19 zemalja, 15 je u 100% vlasništvu Amadeusa, a ostale četiri su u statusu kompanija sa zajedničkim ulaganjima sa vodećim lokalnim avioprevoznicima. Kompanija ima i svoj regionalni centar za razvoj rješenja u Varšavi, s primarnim ciljem da zadovolji potrebe Amadeusovih klijenata u CESE regiji, navedeno je u saopćenju Amadeusa BH.