Privreda
102

Aerodrom Mostar dobio stalni certifikat aerodromskog operatora

Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH, Damir Hadžić, danas je u Mostaru direktoru Međunarodnog aerodroma Mostar, Marinu Raspudiću, uručio stalni certifikat aerodromskog operatora za referentni avion Airbus A 320 - 200.

"Danas Aerodrom Mostar djeluje unutar svih međunarodnih standarda. Putnici sve više počinju gravitirati Mostarskom aerodromu, koji je prošle i pretprošle godine zabilježio rekordan poslijeratni broj putnika od oko 80.000 i tako stigao brojku od prije rata. Sve je više putnika koji zračnim putem dolaze u Mostar, a dalje kopnenim nastavljaju put prema jadranskoj obali. Uvjeren sam da će naša nastojanja, u smislu potpune afirmacije Aerodroma Mostar, dovesti i do poboljšanja ekonomske, privredne i turističke konkurentnosti cjelokupne hercegovačke regije. Mostarski aerodrom ima kapaciteta i u budućnosti će zasigurno biti na prvom mjestu na listi bh. aerodroma po broju putnika na turističkim letovima“, rekao je ministar Hadžić.

Dodao je da su aerodromi po pitanju samih operacija, kao i činjenice da su to i državni granični prijelazi na međunarodnim letovima, možda najosjetljiviji u segmentu prometa, stoga se važan akcent uvijek stavlja na sigurnost aviona i putnika.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH izdaje potvrdu za javnu upotrebu aerodroma ispunjavanjem uvjeta definiranih podzakonskim aktima i utvrđivanjem sposobnosti za izvođenje operacija za javni promet.

Aerodrom Mostar je nakon Sarajeva i Tuzle postao treći aerodrom u Bosni i Hercegovini koji je dobio stalnu dozvolu. Sada je na menadžmentu Aerodroma da i dalje održava dostignute standarde i propisane uvjete.