Elektroprivreda BiH
0

17 malih hidroelektrana na slivu Neretvice

FENA
Elektroprivreda BiH i Općina Konjic 23. februara potpisat će ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos malih hidroelektrana (MHE) na slivu Neretvice.

Kako se navodi u saopćenju Elektroprivrede BiH, tim ugovorom Općina Konjic kao koncesor definira odnose s Elektroprivredom BiH kao jedinim i isključivim koncesionarom za izgradnju 17 malih hidroelektrana (MHE) na slivu Neretvice po D.B.O.T. metodu (projektuj, izgradi, proizvedi i prenesi), ukupne instalirane snage 22,154 MW i godišnje proizvodnje od 83,512 GWh.

Za potrebe izgradnje MHE, kako se navodi, koncesor će riješiti imovinskopravne odnose na predmetnim lokacijama (trasa objekta MHE, pristupni putevi, objekti za prijenos električne energije od objekta do priključka na elektrodistributivnu mrežu) dinamikom koja će omogućiti realizaciju poslova u utvrđenim rokovima.

Koncesionar se obavezuje da će, za svaku MHE pojedinačno, osigurati sve dozvole, licence, saglasnosti i druga ovlaštenja i akte nadležnih organa neophodnih za pravovremenu izgradnju i puštanje u pogon MHE, na način i u postupku utvrđenim važećim zakonima.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za svih 17 MHE iznosi 67,5 miliona KM, koje će osigurati JP Elektroprivreda BiH.

Koncesija za sve MHE na slivu Neretvice se daje na 30 godina od početka puštanja u pogon, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.