biznis
0

Privatizacija banjalučkih preduzeća nje dala očekivane rezultate

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Tokom procesa privatizacija državnog kapitala u preduzećima s područja Banje Luke nisu ostvareni očekivani efekti.

Od 185 banjalučkih preduzeća do sada je privatizirano 126.

Primjedbe na taj proces te postprivatizaciono stanje i pokretanje stečajnog postupka iznijeli su i odbornici banjalučke gradske skupštine na posljednjoj sjednici.

Uz nekoliko zaključaka usvojili su informaciju o toku realizacije Programa privatizacije državnog kapitala u preduzećima s područja Banje Luke, te zaključili da je manevarski prostor za djelovanje lokalne zajednice na tom planu minimalan, imajući u vidu njena ovlaštenja.

Od nadležnih organa zatražili su da se poštuju ugovori i izvrši revizija ugovora koji nisu realizirani u privatizaciji.

Gradske vlasti očekuju i da će određene njene institucije, savjeti i radna tijela, u saradnji s entitetskim institucijama organizirati okrugli sto na ovu temu iz koga treba izvući određene zaključke i vidjeti koje su realne mogućnosti Grada i gradskih institucija u smislu poboljšanja stanja.

"Preduzeća koja se gase govore o tome da ovdje ni država ni oni koji su kupovali preduzeća u ovom procesu nisu iskazali spremnost da nastave sa proizvodnjom, otvore novi privredni ciklus i osiguraju egzistenciju brojnih radnika koji su radili u nekada velikim kolektivima", kazao je predsjednik Skuštine Grada Banja Luka Slobodan Gavranović.

I banjalučki gradonačelnik Dragoljub Davidović je upozorio da je u tom gradu danas zaposleno više radnika nego 1991. godine, ali u privredi manje nego što je tada bilo.

Još 2004. godine smo ukazivali, dodao je, na potrebu da se model privatizacije korigira, isprave mnogi elementi jer su pokazali loše rezultate, ali to nije prihvaćeno.