Turkmenija
0

Pripreme za samostalan izvoz plina u Evropu

FENA
Turkmenija je pokrenula izgradnju plinovoda "Istok-Zapad" u namjeri da spoji nalazišta plina na sjeveroistoku zemlje s kaspijskom regijom, kako bi samostalno izvozila plin u Evropu.

Izgradnju plinovoda kapaciteta 30 milijardi kubnih metara godišnje, Turkmenija planira da sama finansira, a predviđeno je da se ova ruta završi za pet godina, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Novi plinovod će spojiti aktivno nalazište plina "Dovletabad" i perspektivnu regiju u kojoj je gigantsko nalazište "Južni Iolotanj" s kaspijskom regijom.

Turkmenijski zvaničnici tvrde da je plin iz ovih nalazišta namjenjen za potrebe mnogobrojnih budućih fabrika, međutim, eksperti ukazuju da Ašhabad pomoću plinovoda "Istok-Zapad" namjerava da izvozi gorivo u Evropu.

U decembru prošle godine Turkmenija je već pokrenula izvoz svog plina preko plinovoda "Turkmenija-Uzbekistan-Kazahstan-Kina" kapaciteta 30 milijardi kubnih metara. Ovaj cjevovod Turkmenija će puniti iz nalazišta "Dovletabad", odakle se plin poslije normalizacije odnosa Moskve i Ašhabada, izvozi i u Rusiju.

Plinovod "Istok-Zapad" bi mogao da bude osnova za transkaspijsku plinsku magistralu, čija izgradnja zavisi od napredovanja projekta "Nabuko".

Očekuje se da će njemački energetski koncern RWE i Turkmenija krajem ove godine potpisati sporazum o isporukama prirodnog plina za budući plinovod "Nabuko".

Namjere Turkmenije da učestvuje u projektu plinovoda "Nabuko" objavio je u julu 2009. predsjednik ove centralnoazijske republike Gurbanguli Berdimuhamedov.

Isporuke prirodnog plina za „Nabuko“ omogućile bi Turkmeniji da se plasira na energetsko tržište Evrope, zaobilazeći Rusiju kao posrednika.

Plinovod "Nabuko" za čiju izgradnju je prema procjenama potrebno 10,5 milijardi dolara, vodiće od kaspijske regije preko Turske i balkanskih zemalja do Austrije i dalje u zemlje centralne i zapadne Evope. Projekat koji je inicirao koncern RWE, trebalo bi da smanji zavisnost evropske regije od ruskih isporuka, zahvaljujući plinu iz Azerbejdžana i Turkmenije.

Turkmenija planira da ove godine poveća kapacitete za eksploataciju plina na 100 milijardi kubnih metara plina, što je bezmalo za 30 posto više od proizvodnje u 2008. godini.