Od 1. januara 2009.
0

Primjena Zakona o porezu na dohodak

FENA
Od 1. januara 2009. u Federaciji BiH počinje primjena Zakona o porezu na dohodak, kojim će se na jedinstven način oporezivati dohodak po poreznoj stopi od 10 posto.

Iz Federalnog ministarstva finansija podsjećaju da su u skladu s odredbama Zakona, obveznici poreza na dohodak biti sve fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od nesamostalne djelatnosti, samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, ulaganja kapitala i učešća u nagradnim igrama i igrama na sreću.

Zakonom o porezu na dohodak propisan je minimalni neoporezivi dohodak - prihod od 300 mjesečno, odnosno 3.600 KM godišnje kao osnovni lični odbitak.

Pravo na lični odbitak uvjetovan je posjedovanjem porezne kartice, koju može posjedovati samo rezident Federacije BiH, a koju na zahtjev poreznog obveznika izdaje Porezna uprava FBiH besplatno.

Porezni obveznik može imati samo jednu poreznu karticu, a u slučaju da radi kod jednog ili više poslodavaca porezni obveznik sam odlučuje kojem poslodavcu će dati svoju poreznu karticu.

Primjenom Zakona o porezu na dohodak na jedinstven način će se riješiti pitanje direktnih poreza i načina uplate, odnosno njihove naplate na teritoriji Federacije BiH.

To znači da će primjenom Zakona o porezu na dohodak prestati primjena zakona o porezima kantona kojima su na različite načine i po različitim stopama bile regulirane pojedine vrste poreza.

Tako naprimjer, nekim kantonalnim poreznim zakonima nisu bili propisani porez na ukupan prihod građana ili porez od imovine i imovinskih prava, a različite su bile i stope za pojedine vrste poreza.

Osim poreznih zakona kantona, stupanjem na snagu Zakona o porezu na dohodak, prestaje i primjena Zakona o porezu na plaću u Federaciji BiH.

Cilj reforme direktnih poreza je da se novim zakonskim propisima - Zakonom o porezu na dohodak, Zakonom o porezu na dobit i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, usaglase propisi iz oblasti poreza s propisima koji se primjenjuju u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu i omogući stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.