Business Forum u Maleziji
0

Prilika za privlačenje malezijskih kompanija

FENA
Malasya Global Business Forum - Bosna i Hercegovina, koji ima cilj istraživanje i otkrivanje poslovnih prilika u BiH, bit će održan od 8. do 11. novembra u Borneo Convention Kuching Centru u Maleziji.

Generalni direktor Glenreagh Sdn Bhd Nordin Abdullah, kompanije koja je organizator Foruma, izjavio je da je prisustvo malezijskih kompanija u BiH nedovoljno te da su proizvodnja “halal” hrane i obnovljive energije u BiH, dva ključna polja koja bi mogla biti interesantna za malezijske kompanije.

Budući da je Bosna i Hercegovina kulturalno različita zemlja i kao takva veoma slična Maleziji, Nordin je istakao da to može biti velika prednost za malezijske kompanije i da je saradnja na područuju visokog obrazovanja, informacijskih tehnologija i transporta između ove dvije zemlje već vidljiva.

“Četverodnevnom forumu prisustvovat će šefovi država i ministri trgovine, a najistaknutija figura će biti bivši premijer dr. Mahathir Mohamad”, rekao je Nordin i dodao kako je dr. Mahathir, za vrijeme njegova premijerskog mandata, bio ključna osoba za pružanje prijeko potrebne pomoći BiH i njenom narodu.

Očekuje se da dr. Mohatir bude jedan od govornika na Forumu, a da će iz BiH kao govornici nastupiti direktor Bosna Bank International Amer Bukvić, i generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Tarik Đođić, saopćio je Ured za odnose s javnošću BBI.