Financial Times
0

Prijeti li svijetu višak zaliha zemnog gasa?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svijet se suočava sa viškom zemnog gasa i ponuda će, prema procjeni Međunarodne energetske agencije, uskoro premašiti potražnju.

Ako se takve prognoze obistine, upliv Rusije na snabdijevanje Evrope energentima mogao bi da oslabi, piše danas londonski Financial Times.

Objašnjenje leži u trenutnom stanju na tržištu na kojem smanjenje tražnje prati pojava sve više novih izvora snabdijevanja.

Za nepunih šest godina višak kapaciteta, kada je riječ o gasovodima i rezervoarima tečnog gasa, bit će četvorostruko veći nego 2007. što bi, tvrde autori istraživanja, i te kako moglo da utiče na cijenu gasa.

Istovremeno će očekivano smanjenje potražnje uvjetovati slabiju iskorištenost međuregionalnih gasovoda.

Prevelika ponuda zemnog gasa mogla bi da nanese težak udarac ruskom Gaspromu i da oslabi uticaj koji ova državna ruska firma ima nad potrošačima i tranzitnim zemljama, prenosi BBC pisanje Financial Timesa.

List ističe da će Rusija ostati značajan izvoznik zemnog gasa u Evropsku uniju čiji će uvoz, kako se očekuje, nastaviti da raste, ali manje nego ranije i bit će podmirivan iz jeftinijih alternativnih izvora u sjevernoj Africi i, moguće je, na Bliskom istoku.