biznis
0

Prijedlozi Komorskog sistema FBiH za otklanjanje barijera biznisu

FENA
Komorski sistem Federacije BiH nakon konsultacija s privrednicima, poslovnim udruženjima i drugim asocijacijama privrede uputio je nadležnim organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH na svim nivoima prijedloge za intenziviranje privrednog razvoja i stvaranje stabilnih uvjeta privređivanja.

"Zahtijevamo od izvršnih i zakonodavnih organa BiH da efikasnije djeluju na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i time omoguće bolje iskorištavanje raspoloživih potencijala, razvoj konkurentnosti domaćih kompanija i njihovo efikasnije uključivanje u evropske i svjetske integracione procese", istakao je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić koji je prezentirao zajedničke stavove privrednih komora za izmjene propisa kojima se reguliše rad poslovnog sektora.

Nedopustivo je, ističu, da se o prijedlozima privrede za poboljšanje privrednog zakonodavstva (Zakon o akcizama BiH, Zakon o carinskoj politici, Zakon o carinskoj tarifi BiH, Zakon o javnim nabavkama, i dr.) parlament BiH ne izjašnjava godinama i pored činjenice da primjena pojedinih zakona nanosi ogromnu štetu privredi i društvu u cjelini.

Što se tiče porezne politike, u komorama naglašavaju potrebu da se što prije donese okvirni zakon kojim bi se utvrdile jednake stope direktnih poreza (na plaće, dohodak, dobit itd.) na cijelom području BiH, a da se do njegovog donošenja u Federaciji BiH primjenjuje ista osnovica za obračun i iste stope doprinosa na plaće kao u RS-u.

Kako je kazao Lasić, uz zadržavanje poreznih poticaja reguliranih u novom Zakonu o porezu na dobit, treba zadržati poticaje iz prethodnog zakona koji se u praksi pokazao veoma stimulativnim (oblast reinvestiranja), te izmijeniti sve odluke Vlade FBiH koje imaju ukupan prihod privrednog subjekta kao osnovicu za obračun raznih članarina i naknada i uskladiti ih s realnim mogućnostima privrede.

Pored hitne izmjene Zakona o akcizama, zakona iz oblasti carina, Zakona o javnim nabavkama komorski sistem ukazuje i na potrebu uvođenja diferencirane stope PDV za osnovne prehrambene proizvode, izdavačko-grafičku djelatnost, ortopedska pomagala, informatičku opremu koja se koristi za potrebe obrazovanja.

Napominju da treba definirati jasne ciljeve i način privatizacije državnog kapitala u javnim kompanijama na osnovu naučnog, stručnog i poslovnog pristupa kojima će se podržati ekonomski rast, zapošljavanje i konkurentnost privrede Federacije BiH.

U segmentu skladištenja i transporta nafte i naftnih derivata privredne komore smatraju nužnim da se osposobe terminali koji mogu uskladištiti tromjesečne potrebe države za naftnim derivatima, regulirati uvoz željeznicom i brodovima i time snabdijevanje učiniti sigurnijom, kvalitetnijom i jeftinijom.

U devet terminala koji se nalaze u Federaciji BiH, dodao je Lasić, uz terminal u Pločama, moguće je osigurati najmanje četvoromjesečne potrebe Federacije.

U 2007. godini cijene derivata po litri su povećane za 8,5 posto, najviše zbog toga, što sadašnji način snabdijevanja bh. tržišta nije siguran, jer je osiguranje svega desetodnevne potrebe za naftnim derivatima.

Komorski sistem insistira da se što prije donese strategija razvoja energetike na nivou Federacije BiH i na nivou države.

Nesigurnost u snabdijevanju energijom, neočekivane promjene cijena u toku poslovne godine, neusklađen i neadekvatan tarifni sistem tržišnim uvjetima privređivanja dovode privredne subjekte, a posebno velike potrošače, u vrlo tešku situaciju. Stoga je nužno, kazao je Lasić, kreirati energetske politike na nivou Federacije BiH i države i oblast energije urediti zakonima.

Kako je većina predloženih mjera u nadležnosti Vijeća ministara BiH i zakonodavnih organa BiH, privredne komore od Vlade Federacije očekuju da svojim utjecajem osigura što brže donošenje odgovarajućih rješenja.