biznis
0

Prezentiran projekt BBI centra Sarajevo

FENA
BBI centar Sarajevo čija je gradnja u toku na mjestu nekadašnje robne kuće ''Sarajka'' predstavljat će moderni poslovni centar po sistemu otvorenog prostora ili gradske galerije, a zauzimat će površinu od 43.000 kvadratna metra; rečeno je u utorak u Sarajevu tokom prezentacije tog projekta.

''Pored uredskog prostora BBI centar sadržavat će i shopping zonu, supermarket, ljekarske ordinacije, salon ljepote, frizerski salon, fitnes, autopraonicu, bankomate, mjenjačnicu, ugostiteljske objekte, babysitting servis, dječiju igraonicu te troetažnu garažu sa 464 parking mjesta'', rekao je Sead Živalj, direktor BBI leasinga.

BBI centar bit će opremljen i savremenim sistemom za centralni nadzor i upravljanje, imat će tri brza panoramska lifta namijenjena posjetiocima shopping zone, zatim tri brza lifta namijenjena uredskom dijelu centra te pokretne trake i pokretne stepenice te ekonomske i servisne liftove.

Centar će biti opskrbljen i najsavremenijim sistemima klimatizacije i ventilacije te grijanja i besprekidnim napajanjem električnom energijom, protupožarnim i vatrodojavnim sistemom te videonadzorom i fizičkim osiguranjem; a uz sami Centar u toku je i izgradnja prvog multiplex kina u Sarajevu.

BBI centar trebao bi biti otvoren 2008., odnosno početkom 2009. godine, a vrijednost te investicije je 48 miliona eura. Investitor projekta, odnosno BBI centra je BBI leasing & Real estate d.o.o. Sarajevo.

Trg ispred BBI centra s pješačkim zonama koncipiran je kao javni prostor koji zauzima površinu od 5.500 kvadratnih metara i bit će u potpunosti opremljen klupama za sjedenje, žardinjerama s cvijećem, osvjetljenjem, fontanama a bit će ukrašen i visokim i niskim sadnicama.

Vizija graditelja je da trg bude mjesto okupljanja građana Sarajeva na kojemu će se u organizaciji BBI centra odvijati umjetnički performansi, dječije igraonice i radionice, koncert, prezentacije i sportska natjecanja.

Prezentaciji današnjeg projekta prisustvovali su predsjednik Islamske banke za razvoj iz Saudijske Arabije Ahmed Mohammed Ali i ministar finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammad Khalfan bin Kharbas, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, novi premijer Federacije Nedžad Branković te brojni partneri Bosna Bank Internacional.