VItez
0

Prezentacija USAID 3E projekta na "Danima trgovine“

FENA
Na ovogodišnjim "Danima trgovine“ u Vitezu, zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E) Mak Kamenica prezentirao je aktivnosti ovog projekta američke vlade u Bosni i Hercegovini.

USAID 3E je prezentirao aktivnosti projekta u promoviranju energetske efikasnosti i EE tehnologija u BiH kao i uticaju na jačanje lokalnih kapaciteta privatnog sektora.

Ovaj događaj je podržan od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vlade Kantona Središnja Bosna, Općine Vitez, Sparkasse Bank i brojnih lokalnih firmi i institucija.

“Interesovanje za pitanja energetske efikasnosti u BiH je u porastu i vrlo je bitna organizacija ovakvih događaja, kako bi se građani sve više uključivali u pitanja energetske efikasnosti”, rekao je Kamenica.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži - u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. M

jere energetske efikasnosti je relativno lako provesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH, saopćeno je iz USAID-a.

Deseti, jubilarni “Dani trgovine” u Vitezu održavaju se od 1. do 30. juna.