biznis
0

Prezentacija "Gošine" Fabrike drumskih vozila

FENA
U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu u petak je održana prezentacija firme "Goša" - Fabrika drumskih vozila (FDV) iz Smederevske Palanke.

Fabrika se bavi proizvodnjom svih vrsta prikolica i poluprikolica za drumska vozila i nadogradnji za kamione. U proizvodnom programu ima oko 50 vrsta i modela poluprikolica i prikolica koje služe za prijevoz građevinskih strojeva, rasutog tereta, transporta robe, raznih vrsta cisterni.

Predsjednik Upravnog odbora FDV-a Miodrag Lazić kazao je novinarima da je ova fabrika trenutno u procesu restrukturiranja i kako za mjesec dana očekuju da idu u privatizaciju putem aukcije.

"Goša" je osnovana 1923. godine i ranije je imala oko 10.000 radnika. Dosad je više od polovine "Goše" privatizirano, a najdalje je otišla Fabrika opreme i mašina koja zapošljava oko hiljadu radnika i potpuno je izvozno orijentirana.

Fabrika montaže također je privatizirana, kao i Fabrika za proizvodnju putničkih vagona, koja je prije mjesec dana kupio partner iz Slovačke.

FDV ima niz poslovnih aranžmana, kazao je Lazić, ali i probleme s nedostatkom novca, s obzirom na to da ih banke slabo prate u smislu procesa proizvodnje.

FDV je zainteresiran za saradnju s bh. firmama, te otvaranje predstavništva u Sarajevu putemo kojeg bi plasirao svoje proizvode na ovo tržište.