biznis
0

Prevent Grupacija je poslovni lider BiH

Sarajevo-x.com
Poslovni sistem koji okuplja firme ASA-e i Preventa je najuspješniji privatni poslovni sistem u Bosni i Hercegovini, pokazala je lista "100 najvećih u BiH" koju je danas objavila Privredna štampa. Ova grupacija je vodeći bh. izvoznik sa preko 427 miliona KM, te je druga po ostvarenom prihodu sa preko 730 miliona KM u 2010. godini.

Grupacija je na osnovu ankete Poslovnih novina "100 najvećih u BiH" zauzela prvo mjesto po izvozu, ispred Aluminij d.d. i ArcelorMittala.

"Lista najvećih je od historijskog značaja za prikaz razvoja bh. privrede. Biti na vrhu ove liste je privilegija i obaveza. Kao izvozno orijentirani član Grupacije, Prevent je već drugu godinu zaredom najveći bh. izvoznik. U periodu recesije nije samo naš izvoz rastao 30 posto, već smo otvorili preko 1000 novih radnih mjesta", istakao je Almir Jazvin, predsjednik Uprave Preventa BH, tokom ceremonije u Sarajevu u četvrtak, te dodao kako u narednom periodu kompanija planira povećati proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta.

Grupacija je druga po prihodu odmah iza Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, a ispred javnog teleoperatera BH Telecom.

"Uspjeh ove kompanije nije trenutni fenomen, zbog kontinuiteta i održivosti on, iznad svega, predstavlja poduzetnički duh. Kompanija treba ima jasnu strategiju koja odgovara zahtjevima tržišta te kvalifikovane i motivisane zaposlenike kako bi uspješno poslovala", rekao je predsjednik Uprave ASA Holdinga Peter Kroyer.

On je izrazio zahvalnost svakom od četiri i pol hiljade zaposlenika Grupacije.

"Predanost i profesionalnost naših zaposlenika omogućili su da ova kompanija bude poslovni lider Bosne i Hercegovine", dodao je Kroyer.

Poslovni sistem okuplja firme ASA-e koje se bave prodajom novih automobila, bankarskim i finansijskim uslugama, poslovnim savjetovanjem, osiguranjem, leasingom kao i marketingom, te firme Preventa koje se bave proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju, izradom zaštitnih rukavica i druge zaštitne opreme, kao i proizvodnjom gumenih čamaca.