biznis
0

Prevent FAD proslavio 30 godina postojanja

Klix.ba
Članica Prevent grupacije, Prevent FAD d.d. Jelah ove godine slavi 30 godina postojanja. Prigodnim programom i dodjelom zahvalnica uposlenicima, u četvrtak je u Jelahu svečano obilježen ovaj veliki jubilej.

"Zahvaljujemo se svim uposlenicima koji su svojim dugogodišnjim angažmanom doprinijeli rastu i razvoju ove kompanije. Za prvih milion proizvoda, Fad-u je bilo potrebno sedam godina. Nadam se da ćemo kao dio i uz podršku Preventa, sa našim poslovnim partnerima, na temelju predanog rada i zalaganje svih uposlenih u godinama koje dolaze učiniti da u jednoj godini Prevent Fad isporuči sedam miliona diskova i doboša. Ovim bi potvrdili opravdanost angažmana svih onih koji su bili dio poslovnih događaja naše kompanije", istakao je Ćazim Hamzić direktor Prevent FAD tokom obračanja te dodao "danas sa ponosom možemo reći da se naši proizvodi nalaze u najnovijim modelima Audija, Volkswagena, Škode i Seata".

Ova kompanija osnovana je 1982.godine kada je djelovala u sastavu fabrike Pobjeda Tešanj sa 28 zaposlenih. Od 1991. godine FAD posluje kao samostalno preduzeće sa 236 zaposlenih i proizvodi različite elemente kočionih sistema.

Fad postaje članica Prevent grupacije u 2003.godini kada zapošljava 80 novih zaposlenika a među prvima je u Bosni i Hercegovini uvela sistem upravljanja kvalitetom u automobilskoj industriju, ISO TS 16 949.

Prevent Fad je u protekle tri godine utrostručio proizvodnju kočionih diskova i doboša sa godišnjim kapacitetima od pet miliona jedinica. Trenutno zapošljava blizu 300 zaposlenika. Ova fabrika 99% svojih prozivoda izvozi na tržište EU i ima ambiciozne planove za iduću godinu kada je u pitanju povečanje kapaciteta i uvođenje vertikalne integracije u proizvodne procese.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini posluje na devet lokacija i pri tome nudi različit spektar proizvoda u automobilskoj industriji te proizvodnji zaštitne opreme i brodogradnje.