U naredne dvije sedmice
0

Prevent će otpustiti do 150 radnika

SRNA
Kompanija "Prevent", koja posluje u automobilskoj industriji, u naredne dvije sedmice otpustit će pet odsto zaposlenih, odnosno od 100 do 150 radnika, jer u BiH vlada fiskalna i pravna nesigurnost za investitore i velike kompanije, rekao je direktor proizvodnje ove kompanije Adnan Smailbegović.

On je rekao da ovoj kompaniji veliki problem u poslovanju predstavljaju zakoni koji se odnose na povlaštene stope na doprinise plata u kožarskoj, tekstilnoj i obućarskoj industriji, porez na dodatnu vrijednost i zakon o oslobađanju carina na opremu koja se koristi za proizvodnju u slobodnim zonama, odnosno njihova primjena.

Smailbegović kao primjer navodi da je "Prevent" u posljednje dvije godine izdvojio pet miliona KM više za doprinose na plate, jer im je inspekcija u Federaciji BiH naložila da više ne mogu primjenjivati zakon o povlaštenim stopama na plate u kožarskoj i tekstilnoj industriji koji je donesen 2006. godine.

"Sve firme u FBiH primjenjuju povlaštene stope i ni jedna nema problema sa inspekcijom sem `Preventa`", rekao je Smailbegović na današnjoj konferenciji za novinare u Visokom, dodavši da su takođe morali da plate i 2,2 miliona KM za opremu koju su uvezli i koju koriste za proizvodnju u slobodnoj zoni. 

On je istakao da je "Prevent" u posljednje dvije godine mogao da zaposli 1 000 novih radnika i privuče dio investicija, da je povoljniji poslovni ambijent u BiH.

Kao argument za ovu konstataciju Smailbegović navodi da je ova kompanija u posljednje dvije godine u svijetu napravila četiri akvizicije i tako se proširila za 5 000 novih radnika.

On navodi da su kupili firmu sa sjedištem u Austriji, koja ima fabrike širom Evrope i 4 000 zaposlenih, njemačku firmu koja radi elemente zadnjih automobilskih sjedišta sa 500 zaposlenih, te kožaru sa 100 zaposlenih i fabriku automobilskih stakala u Francuskoj.
Prema njegovim riječima, "Prevent" je stoprocentno izvozno orijentisana firma, koja posluje na globalnom tržištu, gdje mora biti konkurentna i ne može se osloniti ni na kakve improvizacije, bilo koje vrste.

"Mi radimo isključivo za izvoz i naš najveći kupac je `Folksvagen`, a iza njega su ostali brendovi visokopozicionirani kao što je `Audi`, `Pežo`, `Reno` i mi htjeli to ili ne moramo primjenjivati sve standarde EU", naglasio je Smailbegović.

"Prevent" u BiH osnovan je 1999. godine i danas upošljava oko 3 000 lica koji rade u prozvodnji kožnih i tekstilnih presvlaka za automobilska sjedišta, autodijelova i zaštitne opreme u fabrikama u Visokom, Goraždu, Zenici, Tešnju i Vogošći gdje je suvlasnik fabrike "Folksvagen" Sarajevo.

On posluje u okviru "Prevent" grupacije, globalne kompanije koja posluje u automobilskoj industriji i zapošljava više od 11 000 ljudi na tri kontinenta i 35 lokacija u svijetu.