biznis
0

Prerađivači i prometnici kafe iščekuju izmijenjena zakonska rješenja

FENA
Prerađivači i prometnici kafe pri grupaciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas su na sastanku u Sarajevu ponovno iskazali nazadovoljstvo zakonskim rješenjima obračuna i naplate akciza na sirovu i prerađenu kafu.

Naplata akciza u dvije faze (prilikom uvoza i u toku prerade), kako ističu, destimulativno djeluje na ovu granu privređivanja i stvara prostor za prikrivanje prerade i prometa.

Ipak, predsjednik Grupacije Zoran Miljuš smatra da će novi, izmijenjeni zakon o akcizama, na kojem već rade eksperti Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, dovesti domaće prerađivače i prometnike kafe u bolji položaj.

-Mislim da akcizu treba plaćati samo pri uvozu, a kafu označiti akciznim markicama, kao i ostalu akciznu robu, što će kod nelegalnih proizvođača smanjiti interes za proizvodnju. Znači kada svi ti mali, nelegalni proizvođači dođu u situaciju da izmiruju obaveze prema državi kod mnogih neće biti interesa za proizvodnjom, rekao je Miljuš.

Prema njegovim riječima u BiH se najviše uvozi kafe koja dospije u riječku i luku u Kopru i nije toliko sporan kvalitet te kafe koliko je sumnjiva njena prerada kada su u pitanju mali prerađivači.

Miljuš je također naglasio da je trenutno na tržištu kafe u BiH 70 posto kafe koja spada u kategoriju “crno tržište”, zbog čega država godišnje gubi na desetine miliona KM.