biznis
0

Preporuke Odbora za nadzor izgradnje koridora V-c

FENA
Uspostavljen Odlukom Vijeća ministara a na temelju obveza s kreditnim aranžmanima EIB i EBRD, Odbor za nadzor izgradnje koridora V-c održao je danas u Sarajevu, sastanak sa svrhom analize realizacije Projekta koridora V-c, s posebnim akcentom na trase iz kreditnog sporazuma.

Predstavnici Direkcije za ceste prezentirali su stupanj implementacije i konstatirano je da zastoja ima, te da se plaćaju zatezne kamate na nepovučena sredstva.

Odbor se složio da je potrebno sve učiniti kako bi predmetne dionice bile aktivirane, a predloženi su i zaključci koji otvaraju mogućnost realizacije otklanjanja barijere i moguće realizacije izgradnje dionica sukladno ugovoru.

Preporuka je Vladi FBiH da Odluku o prihvaćanju prijedloga prostorne osnove za autocestu na Koridoru V-c vrati resornom ministarstvu kako bi se otvorila mogućnost iznalaženja prihvatljivog rješenja temeljem stručnih ekspertiza spornih dionica.

Među ostalim je predloženo da Vlada FBIH donese odluku o procedurama izdavanja urbanističke suglasnosti i ostalih dozvola za realizaciju projekta na dionicama autoceste kroz FBIH: Svilaj-Odžak, Drivuša-Donja Gračanica, Vlakovo- Tarčin, Bijača-Zvirovići.

Na takav način bi bili ispunjeni ugovorni uvjeti kreditnog aranžmana s EIB i EBRD i otpočeli intenzivni radovi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.