Raiffeisen International
0

Preliminarni rezultati poslovanja u 2008.

FENA
Iako je četvrti kvartal 2008. godine bio izuzetno težak za cjelokupni bankarski sektor, Raiffeisen International Bank-Holding AG je uspio ispuniti prognozu predstavljenu 2008. godine i postići još jedan rekordni rezultat za cijelu godinu, saopćeno je danas iz Raiffeisen bank BiH.

Konsolidovana dobit (nakon poreza i manjinskih udjela) porasla je za 17 posto, na 982 miliona eura. Ključni faktor za postizanje ovog rezultata bio je neto prihod od kamata, koji je porastao za skoro 34 posto te dostigao 3,2 milijarde eura.

Rezervisanja za potencijalne gubitke povećana su na 780 miliona eura, više nego duplo u poređenju s iznosom iz 2007. godine (357 miliona eura).

Neto prihod od naknada dostigao je cca. 1,5 milijardi eura, što predstavlja rast viši od 20 posto u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom.

Dobit od trgovine povećana je za 31 posto, na 168 miliona eura, dok su opći administrativni troškovi porasli za samo 21 posto te iznose 2,6 milijardi eura (u 2007. godini iznosili su 2,2 milijarde eura).

  • Ovi preliminarni podaci pružaju jasan dokaz da naš poslovni model funkcionira čak i u izuzetno teškim tržišnim uvjetima, izjavio je generalni direktor Raiffeisen Internationala Herbert Stepic.

Raiffeisen International je u 2008. godini poseban naglasak stavio na razvoj depozita klijenata te do kraja godine uspio uvećati ovu stavku na 44,2 milijarde eura, što predstavlja povećanje od devt posto na godišnjem nivou.

  • Uspjeli smo značajno ojačati našu bazu depozita i općenito stanje likvidnosti, mada smo se suočili i sa značajnim odljevom depozita naših klijenata zbog finansijske krize, posebno nakon dešavanja iz septembra. Sve ovo oslikava našu odličnu tržišnu poziciju u regionu te visok nivo povjerenja naših klijenata u Raiffeisen brend, dodao je Stepic.

Krediti i pozajmice klijentima u 2008. godini porasli su za 18 posto, na 57,9 milijardi eura. Na kraju godine ukupna bilansna svota Raiffeisen Internationala dosegnula je 85,4 milijardi eura i time za 17 posto nadmašila iznos od 72,7 milijarde eura zabilježen prethodne godine, stoji u saopćenju Reiffeisen bank BiH.