Projekti Evropske unije
0

Preko Slovačke će ići dva prioritetna energetska koridora

FENA
Evropska unija će u narednim godinama stimulirati projekte za izgradnju energetske infrastrukture iz vlastitih izvora, a visina sume kojom će se osigurati viša energetska bezbjednosti Unije bit će poznata u narednim mjesecima.

"Slovačka će se truditi da skupe projekte izgradnje alternativnih energetskih trasa finansira zajedno sa zemljama Višegradske četvorke (V4 - Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska)", rekao je državni sekretar ministarstva privrede Martin Hren, koji je predstavljao Slovačku na sjednici Savjeta EU za energetiku.

Evropska komisija je tokom prošlog mjeseca napravila prioritete za postavljanje sedam glavnih energetskih koridora, u dvije naredne decenije, koje počinju 2011. godine, prenijela je agencija TASR.

"Slovačka je uključena u dva od ukupno sedam najvažnijih projekata na nivou cijele EU. Konkretno, radi se o izgradnji kapaciteta za transport gasa - takozvani severojužni priključak i dogradnji kapaciteta u sistemu za prenos električne energije", precizirao je Hren.

Priključak gasne infrastrukture iz Poljske, čak do terminala u Hrvatskoj, odnosio bi se na sve zemlje V4, a u slučaju sistema za prenos električne energije radi se o spajanju srednje i jugoistočne Evrope.

Za Slovačku bi pomoć EU imala značaj i u tome što joj se ne bi dogodilo kao 2009. godine, da bude odsječena od isporuka plina jer je bila usmjerena samo na jednog distributera, dodao je Hren.

Podrška EU nije izražena u pojedinačnoj finansijskoj sumi.

"Komisija je procijenila samo ukupne investicije koje će u prenos energije gasovodima i elektroenergetskim sistemima dostići oko 200 milijardi eura. Teško je procijeniti u kojoj mjeri EU može finansijski da podrži te projekte. Predložili smo da projekte podnose zemlje V4 zajedno, možda i sa drugim zemljama", rekao je Hren. On je dodao da se samo tri zemlje nisu složile sa direktnim finansiranjem iz izvora EU, ostale su bile za.

U današnje vrijeme kad se trudimo da povećamo konkurentnost, snizimo cijene za potrošače i dostignemo održivosti, neophodne su investicije u energetsku infrastrukturu, zaključio je Hren.