biznis
23

Prekinuta proizvodnja u šest Volkswagenovih fabrika, modeli Golf i Passat najveće "žrtve"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Afera Dieselgate nije jedini problem za Volkswagen Grupu ovih dana, jer su nesuglasice s dva ključna dobavljača sve ozbiljnije. Zbog toga je prekinuta proizvodnja u šest fabrika.

Prekid proizvodnje najveći utjecaj ima na dva ključna modela, Golf i Passat. VW je potvrdio prekid proizvodnje u šest fabrika, a kao razlog tome su navedeni problemi između njemačkog proizvođača automobila i nekih dobavljača.

Postrojenje u Emdenu u kojem se sklapa Passat više nije operativno, a proizvodnja će biti u prekidu sve do srijede kada će se 7.500 radnika vratiti na posao. Neki segmenti proizvodnje Golfa u Wolfsburgu su također žrtve problema s dobavljačima, zbog čega je čak 10.000 ljudi prisiljeno na prekid rada do subote.

U fabrici u Zwickauu radi blizu 6.000 ljudi, a proizvodnja Golfa i Passata će biti prekinuta do petka. Postrojenje Kassel je zaduženo za proizvodnju mjenjača i izduvnih sistema, a prekid rada u određenim segmentima proizvodnje će trajati između srijede i ponedjeljka, kada će se na posao vratiti blizu 1.300 zaposlenika.

VW se nada da će postići dogovor s dobavljačima što prije, a pregovori se nastavljaju. Analitičari vjeruju da će prekid proizvodnje koštati VW do 100 miliona eura sedmično i to samo za fabriku u Wolfsburgu.