Financial Times
0

Prekid trgovanja na berzama donosi više štete nego koristi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi londonski listovi i u petak se bave raznim aspektima globalne finansijske krize, a Financial Times piše da je prekid trgovanja na berzama mjera koja donosi više štete nego koristi.

Ako ljudi nisu doživjeli dovoljno velika uzbuđenja zbog previranja na njujorškoj i londonskoj berzi, treba da se okrenu spektaklu koji se dogadja na tržištima drugih zemalja, piše Financial Times.

Trgovanje na berzama Islanda, Indonezije, Rumunije, Rusije i Ukrajine prekinuto je ove sedmice zbog strmoglavog pada vrijednosti akcija.

Prekid trgovanja na berzi vrlo je privlačna opcija kada akcije počnu da padaju, ali takve odluke ne vraćaju povjerenje u tržište i podrazumijevaju i značajne dugoročne gubitke, zaključuje ovaj list.

Povjerenje u tržišta već je poljuljano i neće se popraviti ako se prave male pauze u trgovanju. Štaviše, kada se berze nakon zatvaranja ponovno otvore, još su veće šanse da će investitori povući svoj novac jer će strahovati od novih prekida.

Berze mogu biti privremeno zatvorene samo ako je pad vrijednosti akcija pogoršan zbog loših domaćih ekonomskih uvjeta, ali to mora biti praćeno najavom vjerodostojnih mjera za otklanjanje uzroka problema, ističe Financial Times.