biznis
0

Preduzeća koja koriste usluge Željeznica RS trpe veliku štetu

SRNA
Preduzeća iz Republike Srpske (RS) koja koriste usluge Željeznica RS (ŽRS) suočena su sa velikim problemima i njihova materijalna šteta je ogromna zbog činjeinice da ugovorene obaveze prema svojim klijentima i dobavljačima ne mogu regulisati na vrijeme, izjavila je Srni direktor Privredne komore RS Dragica Ristić.

"Prije svega, ovo predstavlja veliki problem za rudnik 'Arcelor Mital' iz Prijedora, ali takođe i za domaće proizvođače kojima sirovina stiže željizničkim transportom kao što je, na primjer, 'Celeks' iz Banje Luke", istakla je Ristićeva.

Ona je ocijenila da je šteta daleko veća od one koja se vidi u ovom trenutku, dodajući da ovdje dolazi u pitanje ugroženost poslovnih odnosa uopšte.

"Ako preduzeća iz RS ne budu blagovremeno snabdijevala svoje kupce, oni mogu i da odustanu od tih proizvoda", rekla je Ristićeva, dodajući da situacija u vezi sa štrajkom  ŽRS ukazuje na ozbiljnost cijele situacije.

Ona kaže da se treba insistirati na tome da preduzećima koja obavljaju javnu djelatnost zakonski budu regulisani minimumi procesa proizvodnje.

Ristićeva nije željela ulaziti u to kako treba rješavati pojedinačna prava u slučaju mašinovođa, ali je ocijenila da nije prihvatljivo da zbog toga trpi privreda RS.

"Ovo je generalno loša poruka za potencijalne investitore koji trebaju ulagati ovdje, jer govori o neuređenom sistemu", rekla je Ristićeva.
Zahtjevi 230 mašinovođa i pomoćnika mašinovođa ŽRS, koji su od ponedjeljka, 10. oktobra, od 18 sati zaustavili vozove, odnose se na isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva "kilometar", kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.