Hećo sa predstavnicima Zarubežnjefta
0

"Predstoji uređenje naftnog tržišta u FBiH"

Sarajevo-x.com
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom i delegacijom naftne kompanije "Zarubežnjeft", koji su iskazali interes za proširenje poslovanja na tržište Federacije BiH.

Ministar Hećo kazao je kako tržište nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH još nije uređeno na pravi način i da resorno ministarstvo radi na elaboratu koji će odrediti buduće strateške pravce razvoja ovog sektora.

"Nama tek predstoji uređenje naftnog tržišta u FBiH. Poslije ovog elaborata znat ćemo u kojem pravcu ćemo ići i u tom smislu sve opcije su otvorene. U svakom slučaju, zagovarat ćemo da se ova oblast uredi na državnom nivou. Kad je riječ o kompaniji "Zarubežnjeft", ona je doborodošla na tržište FBiH jer želimo više konkurencije i veći kvalitet u ovoj oblasti", kazao je federalni ministar.

Hećo je istakao kako je FBiH veoma zainteresirana za kvalitetnu domaću naftnu kompaniju čija će proizvodnja zadovoljiti visoke ekološke standarde i zakonsku regulativu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji s Ruskom Federacijom, Hećo je naglasio kako postoji mnogo prostora za njeno unapređenje, posebno kada je u pitanju izvoz naših kompanija na ogromno tržište ove zemlje.