biznis
0

Predstavnici udruženja poljoprivrednika u BiH u Federalnoj vladi

Sarajevo-x.com
Aktuelna pitanja razvoja poljoprivrede u BiH i Federaciji BiH zahtijevaju sistemsko rješavanje i zajednički rad i angažman Federalne vlade i predstavnika poljoprivrednika, rečeno je na današnjem sastanku premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika u BiH, koje je predvodio predsjednik Miro Pejić.

Ovo udruženje izražava spremnost da, na partnerskim osnovama, učestvuje u kreiranju i provođenju, kako strateških razvojnih dokumenata, tako i zakonskih rješenja u oblasti agrara, koji je, kako je to pokazao i današnji sastanak, bremenit problemima koji zahtijevaju poduzimanje kratkoročnih i dugoročnih mjera.

Posebna pažnja pri tome posvećena je iznosu sredstava koje izdvaja Federacija BiH za podsticaje poljoprivredi, kao i potrebi njihovog transparentnog dodjeljivanja i trošenja.

Prema danas izrečenim ocjenama, ovo je prvi u nizu planiranih sastanaka na kojima bi predstavnici udruženja poljoprivrednika pokušali da zajedno sa predstavnicima Federalne vlade iznalaze rješenja za pitanja iz okvira njenih, Ustavom i zakonima utvrđenih, nadležnosti.

Prva stepenica na uspostavljanju kontinuirane saradnje na ovom planu jeste iznalaženje modela organiziranja i povezivanja predstavnika mnogobrojnih poljoprivrednih udruženja koji će omogućiti da, u nastupima prema organima vlasti, imaju zajedničke predstavnike i jedinstvene stavove, istaknuto je, između ostalog, na ovom sastanku, javljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.