biznis
0

Predstavnici španske kompanije Talgo u Vladi FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, s federalnim ministrom prometa i komunikacija Nailom Šećkanovićem, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH predstavnike firme Talgo Španija: generalnog direktora Hosea Maria Oriola Fabra, direktora marketinga Marija Orioa i direktora predstavništva ove firme za BiH Josipa Brkića.

Razgovarano je o realizaciji ugovora koji su s ovom španskom firmom zaključile Željeznice FBiH o nabavci devet najsavremenijih putničkih garnitura nagibne tehnike u vrijednosti 66,7 miliona eura.

Dvije garniture bit će isporučene 2010., a ostalih sedam 2011. godine. Nove garniture, od kojih je pet dnevnih i četiri noćne, bit će uvrštene u saobraćaj na linijama za Zagreb, Ljubljanu, Beograd i dalje prema Evropi.

Ističući značaj Talgo projekta, koji je uvršten u Program javnih investicija Vlade Federacije u ovom mandatnom periodu i čiji je suštinski značaj obnova međunarodnog putničkog željezničkog saobraćaja Bosne i Hercegovine na najsavremeniji način, premijer Branković je istakao da on predstavlja transfer tehnologije i pretpostavku za uspostavljanje dugoročnijih veza između Španije i Federacije BiH u željezničkom sektoru.

Bilo je riječi i o pripremnim radovima u Bosni i Hercegovini za pogon za održavanje i instaliranje najsavremenije opreme za te namjene te aranžmanu za dugoročne operacije i održavanje ovih vozova.

Kako je istakao generalni direktor JP Željeznice FBiH Narcis Džumhur u toku su lokalni radovi koji se finansiraju s dva miliona eura iz kredita za rekonstrukciju i modernizaciju željeznica i na kojima su angažovane domaće firme, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.