Sastanak
0

Predstavnici Kuvajtskog fonda u Vladi FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, s federalnim ministrom prometa i komunikacija Nailom Šećkanovićem, primio je danas misiju Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj koja, s Waddahom C. Chehadehom na čelu, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Neposredan povod ovoj posjeti i današnjem razgovoru u Vladi FBiH je izgradnja autoceste Drivuša- Donja Gračanica na trasi koridora V-C koju će s 30 miliona eura finansirati Kuvajtski fond. Ovaj fond, koji je do sada pomogao implementaciju mnogobrojnih infrastrukturnih projekata u BiH, ima pozitivna iskustva u pogledu njihove pripremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti domaćih potencijala za njihovu provedbu, naglasio je Chadeh i izrazio spremnost da se saradnja u finansiranju razvojnih projekata proširi.

Objašnjavajući mogućnosti za proširenje saradnje, premijer Branković je ukazao na opredjeljenje Vlade FBiH da pokrene proces javnog investiranja u transportnoj infrastrukturi i energetici, u okviru čega vidi i mogućnost učešća Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj u finansiranju konkretnih projekata.

Prioritetne projekte u cestogradnji će pripremiti i predstavnicima ovog fonda dostaviti Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da bi se što prije definirali modaliteti finansiranja, kako od ovog fonda, tako i drugih finansijskih institucija iz arapskog svijeta.

Današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH prisustvovali su direktor Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u FBiH Erdal Trhulj, te predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.