biznis
5

Predstavnici EBRD-a: BiH nam je jedna od najbitnijih zemalja-partnera

Klix.ba
Direktor Ureda za zapadni Balkan u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Holger Muent i novoimenovani direktor Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown posjetili su Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje su održali sastanak s guvernerom dr Kemalom Kozarićem.

Cilj posjete predstavnika EBRD-a bio je da se novoimenovani predstavnici institucije za region i Bosnu i Hercegovinu upoznaju sa svim ključnim elementima odnosa s državom, te utvrde modalitete buduće saradnje. Poseban fokus razgovora delegacije EBRD-a s rukovodstvom CBBiH je bio bankarski sektor u čijoj reformi su predstavnici EBRD-a aktivno učestvovali tokom godina.

Holger Muent je tokom razgovora istakao da Bosna i Hercegovina ostaje jedna od najbitnijih zemalja-partnera EBRD-a, te da je CBBiH ključna institucija-partner EBRD-a u ovoj državi. U diskusiji o bankarskom sektoru naglašeno je da bankarski sektor, uprkos svim izazovima, ostao stabilan, dobro kapitaliziran i likvidan, no da postoji problem narastajućih nekvalitetnih kredita, koji sada iznose 15,5 posto.

U skladu s tim, predstavnici EBRD-a su pozitivno ocijenili informaciju da Bosna i Hercegovina, tj. agencije za bankarstvo oba entiteta ubrzano rade na kreiranju zakonskog okvira koji će omogućiti rješavanje pitanjа nekvalitetih kredita, koji su sada najveći izazov za bankarski sektor BiH.

Guverner Kozarić se zahvalio na dosadašnjem angažmanu u Bosni i Hercegovini, te istakao da je EBRD sa svojih 116 projekata, od 1996. godine naovamo, ukupne vrijednosti 1,68 milijardi EUR jedan od najvažnijih insitucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

"Posebno vrijedi istaći da je EBRD zadržao maksimalan angažman i tokom krize i time značajno pomogao očuvanju nivoa ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, te je, pored direktnog angažmana, EBRD bio u stanju da privuče mnoge druge investitore i da ih zainteresuje da počnu svoje investicije u BiH“, naglasio je Kozarić.

Vrijedi spomenuti da je najveći procenat dosadašnjih investicija EBRD-a otišao u infrastrukturne projekte – 46 posto, 29 posto svih investicija otišlo je u finansijske institucije, 11 posto u projekte vezane za proizvodnju energije i 14 posto u industriju, trgovinu i agrobiznis.

U svojoj strategiji za period od 2014. do 2017. godine, EBRD će se fokusirati na restrukturiranje i širenje lokalnog i privatnog sektora, stvaranje čvršćih veza sa širim regionalnim tržištima i promoviranje efikasnijeg i održivog korištenja resursa.