biznis
0

Predstavljen sistem registriranja preduzeća u BiH za samo pet dana

FENA
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je predstavljen novi sistem za registraciju poslovnih subjekata u BiH koji omogućava registraciju novih preduzeća za samo pet dana.

Sistem će se početi primjenjivati od naredne sedmice i rezultat je četvorogodišnjeg rada i uloženih oko 2,7 miliona KM koje je osigurao Ured za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije - DFID.

Korištenje novog računarskog programa koji uvezuje 16 registarskih sudova u BiH kako je istaknuo tokom prezentacije ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft ima cilj da stanovnicima BiH olakša put od poslovne ideje do njene realizacije.

Korištenje novog sistema za registraciju poslovnih subjekata ima uporište u Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u BiH i entitetskim zakonima, odnosno zakonu Brčko Distrikta o registraciji poslovnih subjekata.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling istaknuo je kako će novi sistem registracije omogućiti pristup svim zainteresiranim osobama javnim podacima o registriranim poslovnim subjektima u BiH i onemogućiti egzistenciju tzv. fiktivnim firmama. On će, kako je rekao, stvoriti u BiH bolje okruženje za investicije i poboljšati joj poslovnu reputaciju.

Proces registracije preduzeća će uključiti i dobijanje poreznog identifikacijskog broja, a rješenje o registraciji će vrijediti i biti jednoobrazno u čitavoj BiH.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović ocijenio je kako će novi sistem biti bliži građanima, samim tim što će i korekcije prijave biti moguće dostaviti u rukopisu bez potrebe za posebnom formom.

Prema istraživanjima Svjetske banke BiH je po lakoći poslovanja na 95. mjestu od ukupno 175 zemalja koje su poređene, a u FBiH za registraciju preduzeća u prosjeku još treba 44 dana, a u RS-u 32 dana.