Livno
0

Predstavljen projekat naftno-geoloških istraživanja

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ruska kompanija "Gaspromnjeft" predstavila je projekat naftno-geoloških istraživanja u svim opštinama Livanjskog kantona.

Prema informaciji iz kantonalnog Ministarstva privrede, ministar Vlatko Zrilić zatražio je od opština Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar mišljenje, odnosno saglasnost za prihvatanje prijedloga za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte na području Livanjskog kantona.

Zrilić je rekao za lokalne medije da će, ako opštinske vlasti daju saglasnost, odnosno pozitivno mišljenje, a nakon što se završi pravna procedura, "Gaspromnjeft" odmah početi i prva istraživanja koja bi trajala pet godina, a u koja bi ruska naftna kompanija uložila 15 miliona dolara.

Prema njegovim riječima, ako rezultati istraživanja budu pozitivni, ova ruska kompanija pristupiće eksploataciji nafte u šta će uložiti dodatnih 600 miliona dolara.

Resorni kantonalni ministar potvrdio je da su prezentaciji projekta naftno-geoloških istraživanja u opštinama Livanjskog kantona prisustvovali predstavnici opštinskih vlasti, a u ime ruske kompanije direktor predstavništva Naftne industrije Srbije u Moskvi Željko Kirin i zamjenik generalnog direktora Julij Masijanski, te stručni saradnik za regionalne i inostrane poslove Ivan Dulić.