biznis
0

Predstavljen međunarodni sajam privrede "Mostar 2010."

FENA
U povodu održavanja Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2010.", danas je u Hotelu "Ero" u Mostaru održana konferencija za novinare na kojoj je bio riječi o pripremama i događajima vezana za sajam, koji će se održavati od 13. do 17. marta u tzv. slobodnoj zoni Hercegovina.

Po riječima direktorice Mostarskog sajma Delfine Bošnjak, ovogodišnja zemlja partner sajma bit će Republika Srbija, iz koje se očekuje oko pedeset tvrtki koje će se predstaviti na sajmu.

"Nadamo se da će i Mostarski sajam pridonijeti što boljoj vanjskotrgovinskoj suradnji između naših dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Nažalost, zbog sveopće krize u 2009. godini smanjena je trgovinska razmjena između naših zemalja", kazala je direktorica Bošnjak.

Opću sajamsku manifestaciju pratit će i dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije, a svi izložbeni kapaciteti već su popunjeni, dodala je Bošnjak.

Za vrijeme sajma održat će se i veliki broj stručnih skupova i konferencija, od kojih su najznačajniji Privredni forum "Ekonomska suradnja Srbije i BiH u okviru CEFTA-e", zatim predstavljanje privrede talijanske regije Abruzzo te međunarodne konferencije na teme "Koridor Vc - europska budućnost BiH".

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović kazao je kako je njegovoj zemlji velika čast što joj je ponuđeno da bude zemlja partner sajma te da će na otvaranje sajma doći i predsjednik Boris Tadić te ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađen Dinkić i više članova Vlade.

S obzirom na to da će na sajmu biti predstavnici svih razina vlasti iz BiH, moći će se održavati i sastanci domaćih i srbijanskih predstavnika vlasti.

Odgovarajući na pitanje koliko politika može utjecati na privredne odnose između BiH i Srbije, ambasador Spasović kazao je kako politika ipak ne bi trebala utjecati na ekonomsku suradnju.

"Sajam doživljavamo kao veliku šansu za povezivanje dviju ekonomija i dviju privreda te za otvaranje novih mostova i putova zajedničkoj suradnji", istaknuo je Spasović.

Savjetnik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA-e u Beogradu Aleksandar Radulović kazao je da će ukupan izložbeni prostor Srbije biti nešto veći od tisuću kvadrata, na kojem će, uz predstavnike svih ekonomskih grana, biti predstavljani i turistički potencijali Srbije.