Banja Luka
0

Predstavljen Međunarodni agroturistički sajam

FENA
U Hrvatskom kulturnom centru u Banjoj Luci danas je predstavljena aktivnost oko organizacije Prvog međunarodnog agroturističkog sajma "Jurjevdan 2009.".

Ova trodnevna manifestacija, koju organizira Agroturistička zadruga "Pervan“ u saradnji s međugraničnom asocijacijom za održivi razvoj "Eko-etno Dinaridi“, održat će se u etno selu Kokorići kod Vrgorca, u Dalmaciji u Republici Hrvatskoj uz svečano otvaranje 21. aprila ove godine, istakla je koordinatorica ovog projekta Elvisa Dindić.

"Povodom Dana planete zemlje te nebeskog zaštitnika dinarskog gorja Sv. Jure priređujemo poslovno-sajamsku manifestaciju s ciljem da uoči predstojeće turističke sezone široj javnosti, a osobito turističkom tržištu, skrenemo pažnju na proizvode i usluge ruralnih područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore i drugih područja koja baštine dinarsku tradiciju“, kazala je Dindić novinarima u Banjoj Luci.

Budući da se ovaj projekt uklapa i uz predstojeće konkurse Evropske unije za predpristupne fondove (IPA-fondovi) to će biti prilika da se kroz trodnevnu manifestaciju ponudi zanimljiv i koristan program kako za izlagače i kupce, tako i za širu gospodarsku javnost regije.

Programom sajma predviđen je, između ostalog, i kulturno-zabavni program na kojem će se biti izvedena predstava Hasanaginica, a u isto vrijeme trajat će i berza ponude i potražnje za agro-turističkim proizvodima i uslugama.

Cilj organizatora je da ova prva manifestacija takve vrste preraste u tradiciju, jer se zapravo i nastavlja na višestoljetne tradicionalne navike dinarskog puka da se u vrijeme buđenja prirode ljudi sastaju i dogovaraju poslovne aktivnosti o čemu postoje i pisani tragovi.

Nakon Banje Luke, ova manifestacije bit će predstavljena sutra u Počitelju, a dan poslije i u Splitu.