"Dani Podgorice u Sarajevu"
0

Predstavljanje ekonomskih potencijala Crne Gore

FENA
Ekonomski potencijali za saradnju s Crnom Gorom (CG), naziv je prezentacije upriličene danas u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS).

Predstavljanje privrednih, infrastrukturnih, turističkih potencijala značajnih za razvoj ukupnih odnosa dviju zemalja, upriličeno u sklopu manifestacije "Dani Podgorice u Sarajevu", još jednom je pokazalo da postoje brojne mogućnosti za daljnje jačanje ekonomske saradnje.

O makroekonomskim parametrima crnogorske privrede govorili su direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća CG Zoran Vukčević, sekretar Sekretarijata za razvoj poduzetništva u Vladi CG Zvonko Savičević i direktorica Turističkih organizacija Podgorice Ljiljana Šćepanović.

Ukazali su na napore koje CG ulaže na planu stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, ilustrirajući to kreiranjem više od 100 zakona, a što je rezultiralo stranim ulaganjima višim od jedne milijarde eura, odnosno osvarivanjem jedne od najviših stopa stranih ulaganja u odnosu na broj stanovnika u evropskim i svjetskim razmjerama.

Posebno su elaborirani turistički resursi CG, uz nastojanja koja se čine u pogledu jačanja turističkih kapaciteta, neophodnih za razvoj ljetnog i zimskog turizma.

Projekcija je da se smještajni kapaciteti u turističkoj ponudi ove zemlje uvećaju za oko 100.000 kreveta do 2020. godine, te da se uporedo s turističkim jača i obim prizvodnje u komplementarnim privrednim oblastima (poljoprivredi, prozvodnji zdrave hrane, mesnoj industriji, proizvodnji vina, preradi ribe ...)

Sudionike skupa pozdravio je direktor Centra za evropske integracije i poslovnu saradnju s inozemstvom PKKS mr. Esad Ibišević, naglašavajući potrebu intenziviranja privrednih odnosa te uvećanja obima privredne razmjene koja na nivou KS-a dostiže nešto više od 40 miliona KM.

Dovodeći to u kontekst evropskog puta na čemu dvije zemlje insistiraju, kazao je da treba iskoristiti mogućnosti koje na planu jačanja razmjene nudi sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Obostrano je ocijenjeno da treba iskoristiti sve šanse na planu jačanja ekonomskih odnosa, uključujući konkretne investicione projekte, projekte u oblasti gradnje, revitalizacije starih zanata i svega onoga što može biti u interesu prosperiteta dviju zemalja i dviju u većini oblasti komplementarnih privreda.