biznis
0

Predsjednik Svjetske banke pozvao na smirivanje napetosti oko valuta

FENA
Robert Zoellick (Foto: AP)
Robert Zoellick (Foto: AP)
Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick jučer se založio za smirivanje napetosti oko valutnog režima zemalja s izvozno orijentiranim ekonomijama poput Kine, upozoravajući istodobno protiv politike koja šteti drugim zemljama i pozivajući na međunarodnu suradnju u rješavanju tog pitanja.

Svjetska ekonomija se oporavlja presporo da bi se smanjila nezaposlenost u razvijenim zemljama, a visoka nezaposlenost stvara napetosti, kazao je Zoellick.

Komentirajući različite reakcije zemalja na to stanje, rekao je da neke zemlje s vanjskotrgovinskim viškom smanjuju vrijednost valute kako bi potakle izvoz, jasno aludirajući na Kinu.

"Historija pokazuje da nema budućnosti u politici da se susjeda učini prosjakom", rekao je Zoellick o štetnosti takve politike, na uvodnoj konferenciji za štampu godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunardnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, prenose mediji.

Današnje valutne napetosti, po njegovim riječima, mogu izazvati probleme ako se time primjereno ne upravlja. Nedavna kriza još utječe na zaposlenost i sredstva za život diljem svijeta i nije vrijeme za okretanje leđa međunarodnoj saradnji, dodao je.

Zoellick je upozorio i da treba očekivati rast kamatnih stopa, te da se vlade i tržišta moraju pripremiti za učinke toga rasta.

"Moramo shvatiti da današnje niske kamatne stope ne mogu trajati vječno. U određenom trenutku one će rasti a kreatori politike i tržišta moraju se spremiti za ono što dolazi", rekao je, ističući da će rast kamata donijeti pad cijena na tržištu obveznica, a time i posljedice na investicijske portfelje i ušteđevine.

Ako se napetostima dopusti da eksplodiraju u sukob ili različite oblike protekcionizma, raste opasnost od ponavljanja istih grešaka koje su dovele do Velike depresije, kazao je Zoellick.

Predsjednik Svjetske banke, koji se vratio iz posjeta Kini, rekao je kako vjeruje da vrijednost kineskog juana treba rasti, ali da to nije rješenje za sve probleme. Naglasak treba biti na strukturnim promjenama u ekonomskoj politici, a Kina je zainteresirana za dijalog o tome kako promijeniti ravnotežu sa štednje prema potrošnji, rekao je Zoellick te dodao kako SAD treba učiniti upravo suprotno.

Zoellick je istakao da je kreditiranje i dalje slabo, te da će u neto iznosu vjerovatno biti negativno u ovoj godini u cjelini, što će teže osjetiti male i siromašne zemlje te male firme koje nemaju dobar pristup tržištima kapitala.

Najavio je da će glavne teme rasprave na jesenskom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a biti vezane uz procjene krize nakon dvije godine, odgovor Svjetske banke na krizu i potrebe zemalja u razvoju, uključujući međunarodnu pomoći za razvoj (IDA), te uz predviđanja budućih izazova i mogućnosti.

Na zasjedanju u Washingtonu, koje traje do nedjelje, sudjeluju ministri finansija i guverneri centralnih banaka 187 zemalja članica MMF-a i Svjetske banke.