biznis
0

Predsjednik ECB-a protiv povezivanja rasta plaća i rasta cijena

FENA
Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet izjavio je da povezivanje rasta plaća s uvećanjem maloprodajnih cijena treba da se izbjegava kako bi se spriječila inflatorna spirala.

"Indeksacija nominalnih plaća prema indeksu potrošačkih cijena treba da se izbjegava," izjavio je Trichet, ocijenivši da ekonomijom eurozone u ovom trenutku dominiraju "egzogeni cjenovni šokovi i neizvjesnost oko realne ekonomije".

Na posljednjem sastanku ranije ovog mjeseca ECB je odlučila da referentnu kamatnu stopu zadrži na dosadašnjih četiri posto, što je najviši nivo za proteklih šest godina.

"Apsolutno moramo izbjegavati povratne efekte ili rizikujemo da podstaknemo inflatorna očekivanja," rekao je Trichet na jednom izlaganju u Madridu, prenijela je agencija Bloomberg.

On je podsjetio da jepod uticajem poskupljenja goriva i hrane godišnji rast maloprodajnih cijena u eurozoni, u kojoj je 15 od 27 članica EU-a, u januaru bio 3,2 posto, što je znatno iznad gornje granice ECB-a od dva procenta.

"Naša je dužnost u ECB-u da osmislimo monetarnu politiku koja će dati stabilnost cijena na srednji rok po nestanku ovog produženog uzleta cijena", kazao je.

Finansijski analitičari ipak očekuju da ECB bar jednom ove godine smanjiti ključnu kamatu, imajući u vidu da je centralna banka SAD-a svoju tržišnu kamatu oborila od septembra protekle godine naovamo s 5,5 na tri posto i da je stopa ekonomskog rasta u eurozoni opala u četvrtom kvartalu 2007., u poređenju s prethodnim tromjesečjem, na 0,4 posto, s 0,8 posto u trećem tromjesečju.