Od medijskog do stvarnog rata
0

Predavanje o patriotskom novinarstvu na FPN-u

Sarajevo-x.com
Fakultet političkih nauka Sarajevo (Foto: Arhiv)
Fakultet političkih nauka Sarajevo (Foto: Arhiv)
Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u sali N-1, 3. novembra u 17 sati bit će održano predavanje Kemala Kurspahića, uz projekciju dokumentarnog filma "Godine koje su pojeli lavovi".

"Ja sam spremna da lažem za svoju domovinu!" ponosno je izjavila novinarka HTV-a 90-ih godina. Nije bila jedina. Mnoge njene kolege širom bivše Jugoslavije, transformisale su svoju profesiju u moćnu propagandnu mašineriju koja je inspirisala, manipulisala, obmanjivala, dezinformisala javnost na ovim prostorima gotovo 10 godina.

Da li je moglo biti drugačije? Da li je krah novinarske profesije 90-ih bio posljedica mediokritetskog sistema u SFRJ, i da li su novinari danas uspeli da se izbore sa sramnim nasljeđem 90-ih? Da li smo i dalje na prvom mestu patriote, pa tek onda svjedoci događaja?

O ovim, i mnogim drugim pitanjima, razgovaramo sa Kemalom Kurspahićem, novinarom i analitičarem, koji je svoje viđenje uloge medija u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije predstavio u knjizi "Zločin u 19.30", u izdanju SEEMO i Mediacentra Sarajevo.

"Šta je moglo, ili moralo, da se uradi bolje?", pita se Kurspahić na kraju knjige. Odgovor na ova pitanja još uvijek tražimo – potražimo ga zajedno i u srijedu, 3. novembra.

Za više informacija kontaktirajte Mediacentar direktno putem e-mail adrese [email protected] ili telefona 033/71 58 40.

Ulaz je slobodan.

Javna debata "O patriotskom novinarstvu - Od medijskog do stvarnog rata: Ima li povratka?" organizuje se u okviru kampanje Medija Manifest – sloboda i odgovornost medija.