biznis
48

Prečišćavanjem otpada s postrojenja u Butilama mogao bi se zagrijavati dio KS, moguć i izvoz energije

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prečišćavanjem otpadnih voda i mulja s Postrojenja za preradu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (KJKP ViK) Butile, u narednom periodu mogao bi se zagrijavati i jedan dio Kantona Sarajevo. Kako su za Klix.ba kazali iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, kapaciteti su trenutno dovoljni za zagrijavanje objekta Butile, ali bi istraživanja i projekti mogli dovesti i do povećanja kapaciteta.

Benjamin Kardaš, član tima za implementaciju projekta "Otpadne vode Sarajeva", za naš portal je kazao da trenutno ne postoje velike količine mulja i otpada koje bi se mogle iskoristiti za zagrijavanje većeg dijela Kantona Sarajevo, ali da bi se unapređenjem projekta mogla proizvoditi i električna energija.

"Nastojat ćemo proizvoditi i električnu energiju, ali samo za naše potrebe. Trenutno smo u fazi tehnološkog procesa i prečišćavanja mulja otpadnih voda, a kroz određeni tehnološki proces i obradu dobijat ćemo plin, toplotnu i električnu energiju, ali opet interno za naše potrebe. Da bismo došli do eventualne faze izvoza resursa, moramo imati i određene dozvole, a u narednom periodu, ukoliko dođe do proširenja kapaciteta, energiju možemo izvoziti i u termoelektranu Kakanj“, kazao je Kardaš.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, zahvaljujući tehnologijama prerade nusproizvoda i otpada, moglo bi proizvoditi energiju za zagrijavanje jednog dijela Kantona Sarajevo tokom zime, a iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH ističu kako različite metodologije mogu dovesti do realizacije.

Otpadni mulj je i u prijeratnom periodu, kada je postrojenje radilo, bio ogroman problem, jer je deponija jedino mjesto gdje se mulj mogao odlagati.

"Otpadni mulj kao ostatak s postrojenja može biti ekološki problem vezan za njegovo odlaganje, a može biti i energent ukoliko se sprovede adekvatna metodologija i za proizvodnju električne energije. Naredne studije i istraživanja će pokazati koliko je to izvodljivo, a osim prečiščivaća u Butilama, radit ćemo i s ostalim kantonalnim i federalnim preduzećima kao što su KJKP Rad, Park i slično", kazala je za Klix.ba Indira Sulejmanagić iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Postrojenje u Butilama je zahvaljujući energiji iz izdvojenog metana iz mulja praktično energetski samoodrživo, a testna faza projekta počela je 1. aprila ove godine. Obnova prečiščivaća vode nametnula se kao najveći prioritet u poslijeratnom periodu, budući da se zbog nefunkcioniranja postrojenja sve otpadne vode Sarajeva odvode u Miljacku, a zatim u rijeku Bosnu.

O rekonstrukciji prečišćivača na Butilama govorilo se godinama, ali sve do ugovora Svjetske banke projekat se nije pokrenuo s mrtve tačke. Prva je interes za obnovu postrojenja izrazila Vlada Japana koja je u saradnji s domaćim stručnjacima 1998. godine uradila Studiju za revitalizaciju postrojenja.